Sektörel

COVID-19'un Türkiye gayrimenkul pazarı üzerine etkileri!

COVID-19 tedbirleri kapsamında ekonomik büyüme tahminleri de revize ediliyor. Birçok kuruluş tarafından gerçekleşen ofislere dönüş süreçlerinin yanı sıra, sosyal mesafe adına uygulanacak uygulamaların ve önlemlerin uzun vadede ofis talebinde daha geniş etkilere sahip olacak.

COVID-19'un Türkiye gayrimenkul pazarı üzerine etkileri!

Dünyanın önde gelen ticari gayrimenkul danışmanlık şirketleri arasında yer alan Cushman & Wakefield, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınının Türkiye Gayrimenkul pazarı üzerindeki etkilerini paylaştı...

Türkiye, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs COVID-19 tedbirleri kapsamında karantina uygulamalarında beşinci haftaya girdi. Ekonomik büyüme tahminleri de revize ediliyor. Oxford Economics’ tarafından yapılan son tahmine göre, 2020 ekonomik büyümesinin yüzde 1,7’ye düşerken, Fitch Ratings’in beklentisi aynı şekilde pozitif oluyor ve yüzde 0,8 büyüme ile sınırlı kalıyor. Diğer yandan Moody’s Analytics, COVID- 19 pandemisinin bir yansıması olarak daha kırılgan bir tablo çiziliyor, Türkiye ekonomisinin yüzde 1,4 daraldığını anlattı. 2020 Türkiye ekonomik büyümesiyle ilgili beklentilerin yanı sıra, yıl sonu döviz kurunda beklenen artış yatırım ve kiralama faaliyetlerinde etkili olacak.

Birçok kuruluş tarafından gerçekleşen ofislere dönüş süreçlerinin yanı sıra, sosyal mesafe adına uygulanacak
uygulamaların ve önlemlerin uzun vadede ofis talebinde daha geniş etkilere sahip olacak. Kiralama faaliyetleri yılın ilk çeyreğinde ivme düşerken, gelecek dönemde talebin yavaşlaması planlanıyor. Bu durumda, pandeminin ardındaki süreçte beklenen talep, büyük oranda sağlık ve güvenlik konularına odaklanıldığı iş yeri optimizasyonları ve esnek çalışma alanlarının oluşturduğu itici güçler beraberinde hızlı toparlanacak.

Perakende pazarı COVID-19 pandemisiyle baskılanırken, kirasız dönem ve ortak giderlerin bir kısmının alınmamasıyla ilgili uygulamalarının giderek arttığı alışveriş merkezleri sahipleri tarafından kaydedildi. Bu durumda önde gelen market perakendecilerden birinin online alışverişlerine olan talep dört kat artış gösterirken, Nielsen verilerine göre, pandeminin Türkiye’de etkisini gösterdiği ilk üç haftada, e-ticaret satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre ciddi bir artarak160 büyüdü. Tüketici davranışları online perakende görülen çarpıcı artışa paralel olarak hızla evrilmesi ile, pandeminin getirdiği sert rüzgarlara rağmen kısa vadede depo gereksinimleriyle ilgili talep arttı.

Koronavirüs Türkiye gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

Acil satılık gayrimenkullerle ofis yatırımlarına olan talep giderek artacak!