03 / 05 / 2024

Çukurova Havalimanı 20 Ekim'de yeniden ihale edilecek!

Çukurova Havalimanı 20 Ekim'de yeniden ihale edilecek!

Geçen yıl temeli atılan ancak yüklenici firmanın ekonomik sıkıntıları neticesinde iflas erteleme talep etmesiyle yatırımı durdurulan Uluslararası Çukurova Havalimanı projesi için 20 Ekim'de ihaleye çıkılacak.



Geçen yıl temeli atılan ancak yüklenici firma Koçoğlu'nun kredi bulamaması ve ekonomik sıkıntıları neticesinde iflas erteleme talep etmesiyle yatırımı durdurulan Uluslararası Çukurova Havalimanı projesi için 20 Ekim'de ihaleye çıkılacak. 


Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak havalimanı tamamlandığında Türkiye'nin en büyük 2. havalimanı olması bekleniyor. İnşaatına aralık ayında başlanıp, önümüzdeki yıl işletmeye açılması planlanan havalimanından yılda 315 bin uçağın iniş-kalkış yapacak ve ilk aşamada yıllık 15 milyon, sonrasında 30 milyon yolcu taşınacak. Özellikle  Adana  ve Mersin merkezli Güneydoğu-Akdeniz ve İç Anadolu üçgeninde büyük bir ulaşım ağı olması beklenen havalimanının, Ortadoğu -Afrika ve Asya bölgesi için de yeni bir hava sahası ve ekonomik merkez olması hedefleniyor. 


Yatırım bedeli 357 milyon euro Kredi teminindeki çıkmaz nedeniyle inşaatı bir yıl önce durdurulan ve 357 milyon euro yatırım bedelli ilk bölgesel nitelikli havalimanı olacak olan Çukurova Havalimanı'nın temeli 28 Mayıs 2013'te atılmıştı. Koçoğlu Grubu'nun 'yap-işlet-devret' modeliyle üstlendiği inşaatın 36 ayda (Mart 2016) tamamlanması planlanmıştı. Projenin altyapısı için bugüne kadar 60 milyon euro harcandı. Yüzde 20'si tamamlanan inşaat mali sıkıntılar nedeniyle Temmuz 2014'te durduruldu. Firma yurtiçi ve dışında kredi arayışını sürdürürken, özkaynaklarıyla ekimde inşaata yeniden başladı. Ancak beklenen kredi bulunamayınca şubat ayında çalışmalara tekrar ara verildi. 


8 milyon metrekare kamulaştı Tarsus'un Yenice Beldesi'ne bağlı Kargılı mevkiinde projelendirilen, 26 Ocak 2012'de uygulama sözleşmesi imzalanan ve 28 Mayıs 2013'te törenle temeli atılan havalimanı için yaklaşık 8 milyon metrekare arazi kamulaştırıldı. 


Dünya



Geri Dön