02 / 05 / 2024

Çukurova RKA, konut ve ticaret alanına çevrilecek!

Çukurova RKA, konut ve ticaret alanına çevrilecek!

Soner Çetin'in şantiye yeri teklifini önce reddeden MHP'li Büyükşehir Meclis Üyeleri bir ay sonra onayladı. Bu tavır "Meclis'te al gülüm ver gülüm" devri olarak yorumlandı



Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin'in şantiye olarak kullanılan Resmi Kurum Alanı'nı (RKA) konut ve ticaret alanına çevirerek rantın yolunu açma girişimi Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ocak ayı oturumunda MHP'li üyelerin oyuyla engellenmişti. Aynı öneri Şubat ayı oturumunda bir kez daha meclisin gündemine geldi. Komisyonlarda görüşülen teklif, bu kez MHP'li üyelerin oyuyla kabul edilince akıllara "Bir ayda ne değişti de teklif kabul edildi" sorusu geldi. 


OYUN RENGİ DEĞİŞTİ 

Siyasi çevreler, bir ayda değişen bir şey olmadığını ancak bu desteğin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanan Forum AVM inşaatı için yapılan 1/5000'lik nazım imar planından kaynaklandığına işaret etti. Başkan Çetin'in istediği takdirde 1/1000'lik uygulama planı değişikliğini bir yıl boyunca Çukurova Belediye Meclisi'ne getirmeme yetkisinin, MHP'li meclis üyelerinin oylarının rengini değiştirmesine neden olduğu iddia edildi. 


SABAH GÜNEY DUYURDU 

Bilindiği üzere Çetin, Fazlı Meto Bulvarı üzerinde bulunan ve yol, asfalt ve çöp toplama - temizlik şantiyesi olarak kullanılan 38 dönümlük resmi kurum alanını, çevre ve gürültü kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle konut ve ticaret alanına dönüştürüp karşılığında da Şambayadı'nda toplam 29 dönümlük 2 ayrı konut alanını resmi kurum alanına dönüştürmek istemişti. Bu takasın rant girişimi olduğu yönündeki iddialar SABAH Güney'de kamuoyuna duyurulmuştu. 


KOMİSYONLAR NEYİ İNCELEDİ? 

Çetin'in önerisini kabul eden ilgili komisyonların bu kararı hangi kriterlere göre aldığı cevabı beklenen sorular arasında. Komisyon üyelerinin şantiyelerin taşınacağı yer konusunda çalışma yapmadıkları öne sürüldü. Çünkü Şambayadı'ndaki 2 ayrı parsel de konut alanlarının ortasında kalıyor. Konut alanlarının yanı sıra eğitim, sağlık ve ibadet alanı da şantiyenin hemen yanında yer alıyor. Bu gerçek ise Çukurova Belediyesi'nin çevre ve gürültü kirliliği gerekçesini hükümsüz kıldı. 


9 DÖNÜMLÜK FARK

Komisyonların ve meclis üyelerin gözünden kaçan bir başka konu ise ilçenin merkezindeki 38 dönümlük resmi kurum alanını ticaret ve konut alanına çevrilirken Şambayadı'nda takas edilen alan ise sadece 29 dönüm. Her fırsatta resmi alan sıkıntısı yaşadıklarını diler getiren Çukurova Belediyesi bu operasyonla fazladan 9 dönümlük resmi kurum alanını kaybetti. Cevabı beklenen bir soru ise, konuta açan Çukurova Belediyesi, konutlaşma ile oluşacak insan yoğunluğuna denk düşen bir şekilde o bölgede yeşil alan üretebilecek mi? 


Sabah


Geri Dön