Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş Mir kart açıklaması

ABD'de gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'nin Rus ödeme sistemini kullanan bankalara karşı yaptırım uyarısı hakkında açıklama yaptı. Erdoğan nihai kararın yarın verileceğini söyledi.İş Bankası ve Denizbank'ın Rus ödeme sistemi Mir'i  askıya almasının ardından üç kamu bankası sistemde kalmaya devam ettiklerini açıklamıştı

NTV'de yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın ödeme sistemi Mir'le ilgili Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidine ilişkin açıklama yaparak bu konuda atılacak adımları değerlendirmek üzere yarın İstanbul'da bir toplantı yapacaklarını söyledi. İş Bankası ve Denizbank'ın Rus ödeme sistemi Mir'i  askıya almasının ardından üç kamu bankası sistemde kalmaya devam ettiklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ister istemez bu konuda alternatif geliştirilmesi üzerinde çalışıldığını açıkladı. Rusya Merkez Bankası'nın ambargonun etkilerini azaltmak için alternatif olarak geliştirdiği Mir Kart'la ilgili atılacak adımları değerlendirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Alternatiflere çalışılıyor. İstanbul’da yarın ilgili arkadaşlarımı toplayacağım. Nihai kararı vereceğiz" diye konuştu.

Kamu bankaları hala devam ediyor

ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptığı açıklamayla Rusya'nın Mir ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını hedefe koymasının ardından İş Bankası ve Denizbank Mir sistemini askıya altıklarını açıklamıştı. Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'nın ise Mir ödeme sistemi içinde kalmaya devam etmişti. ABD'den gelen uyarılara ek olarak Financial Times gazetesi de Türk bankaları ve şirketleri Rusya'ya uygulanan ambargodan dolayı yaptırıma uğrayabileceklerine dair bir analiz yayınlamıştı.

Alternatif aranıyor

Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, geçen hafta Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara ambargoya tabi kişilerin uluslararası finans sistemine açılmasına aracılık etmeleri sebebiyle yaptırım gelebileceği konusunda uyarı yapmıştı. ABD ziyaretinin ardından New York’taki Türkevi’nde gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili sorular üzerine açıklama yaptı.

"Bu kartlarla ilgili konuda en önemli nokta Mir Kart denilen olaydır. Bu Rusya ile bizim aramızda bir adımdı. Bu konu hakkında atacağımız adımların değerlendirmelerini ilgili arkadaşlarımızla yapıyoruz. Ona göre adımlarımızı inşallah yine atacağız" diye konuşan Erdoğan, bu konuda alternatifler üzerinde çalışıldığını söyledi. Erdoğan, "Alternatifimiz var. Ama bütün dert, işte bu yaptırımların farklı versiyonları. Bunlar  gerçekten dostluğa falan yakışmıyor, ekonomik ilişkilerimizin düzenlenmesine yakışmıyor" şeklinde konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de iş dünyasına konuştu!

TOKİ yüzde 25 indirim kampanyası başladı!