Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Deprem öncesinde harcanan 1 TL, afet sonrasında 7 TL'ye karşılık geliyor!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis'te yaptığı konuşmasında kentsel dönüşüm ve deprem bölgesindeki çalışmalar ile ilgili önemli noktalara değindi. İşte Yılmaz'ın o açıklaması...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dün Türkiye Büyük Millet Meclisinin 46’ncı Birleşiminde kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Cevdet Yılmaz, yaptığı açıklamasında sosyal devletin güçlendiğini söyleyerek başladı. "Biz hiçbir zaman neoliberal felsefeyle hareket etmedik. Tam aksine, AK PARTİ döneminde ve son dönemlerde Cumhur İttifakı’yla birlikte sosyal dengeler bizim için her zaman hayati bir role sahip oldu" diyen Yılmaz, büyümenin nimetlerini topluma yaygınlaştırmak için devletin her türlü imkânını harekete geçirdiklerini ve bununla beraber sosyal devletin büyüdüğünü belirtti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, deprem kaynaklı harcamaların bu döneme damgasını vuran harcamalar olduğunun altını çizerek, "Bu yıl ve gelecek yıl en büyük yükümüz deprem ödenekleri, deprem harcamaları, bir taraftan da yeni afetlere karşı ülkemizi hazırlıklı hâle getirmeye, dirençli hâle getirmeye çalıştığımız yatırımlarımız; bunları da güçlü bir şekilde devam ettiriyoruz" ifadelerine yer verdi.
Bu seneki bütçeye 762 milyar TL, gelecek seneki bütçeye de 1 trilyon 28 milyar TL ödenek koyduklarına dikkat çeken Cevdet Yılmaz, "Orta vadede 3 trilyonu aşan bir büyüklük söz konusu; bunun önemli bir kısmı, deprem bölgelerinde 11 ilimizin kalıcı konut ihtiyacını giderme, altyapılarını tamir etme, ekonomik ve sosyal hayatını canlandırmak üzere kullanılacak kaynaklar" şeklinde konuştu.
Bu şekilde o kentlerin eskisinden de daha iyi bir noktaya taşınacağını dile getiren Yılmaz, şehirlerin çok daha dirençli bir şekilde geleceğe hazırlanacağını söyledi.
Yılmaz, açıklamasında ". Bunu bütünler bir yaklaşım içinde de kentsel dönüşümü hızlandırıyoruz. Son dönemde çıkardığımız kentsel dönüşüm yasası, kurduğumuz Kentsel Dönüşüm Başkanlığıyla da geleceğe dönük riskleri azaltıyoruz. Önümüzdeki süreçte, Marmara Bölgesi başta olmak üzere, bütün riskli bölgelerimizde dönüşüm süreçlerini hızlandıracağız ve riskleri düşüreceğiz" bilgilerini verdi ve bunun hem insanı hem de ekonomik açıdan doğru bir politika olduğunu vurguladı.
Genel olarak deprem öncesi veya afet öncesi harcanacak 1 TL'nin, afetin ardından harcanacak 7 TL'ye denk geleceğinin altını çizen Cevdet Yılmaz, "Uluslararası anlamda böyle bir gösterge söz konusu. Dolayısıyla biz istiyoruz ki krizler oluşmadan riskleri azaltıcı bir politikayla afet konusuna yaklaşalım; bu konuda da bütün gayretimizle hareket ediyoruz. Afet öncesi, afet anı, afet sonrası olmak üzere “afet döngüsü” dediğimiz süreci, bütün aşamalarıyla güçlü bir şekilde yönetmeye kararlıyız" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Meclis'teki açıklamasında deprem konutlarına da değindi ve "Hak sahibi vatandaşların kalıcı konut ve iş yerlerine bir an önce ulaşabilmeleri için her türlü çabayı sarf ediyoruz. Kabaca söyleyecek olursam, 250 bin civarında inşaatımız şehirlerde, kırsal alanda devam ediyor, bir o kadar da yerinde dönüşüm için başvurmuş vatandaşımız bulunuyor" dedi.
Bunların da hibelerle, uzun vadeli, hibe nitelikli denilebilecek kredilerle desteklenmesinin söz konusu olduğunu aktaran Yılmaz, "Bunları yaptığımızda zaten bu illerimizde çok büyük bir rahatlama gerçekleşecek" diye konuştu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da Meclis'teki açıklamasında kentsel dönüşüm ile ilgili konuştu.
Söz konusu açıklamasına "Ekonomi politikalarının merkezine insanı koyan; eşitlik, ahlak ve adalet ilkelerini gözeten bir anlayışla toplumsal refahın artırılmasını öngörüyoruz. Ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve millî bütünleşmeyi esas alan bir vizyonla ekonomi politikalarına yön vermeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullanarak başlayan İsmail Faruk Aksu, uygulamaya alınan plan program politikalarla Türkiye ekonomisine olan güvenin arttığının altını çizdi.
"Bu olumlu seyrin sürdürülebilmesi ise makroekonomik dengeleri gözeten yapısal tedbirlerin de alınmasını gerektiriyor" diye konuşan Aksu, bunların en önemlilerinden birinin, herkesin mali gücüne göre vergi ödediği, adaletli ve etkin bir vergi sisteminin tesis edilmesi, kayıt dışılığı önleyecek adımların atılması olduğunu vurguladı.
Aksu, söz konusu açıklamasında "İklim değişikliğine uyum çerçevesinde, kararlı hedef ve politikaların ortaya konulmasını, afet riskini en aza indirmek için her türlü yapılaşmanın coğrafi ve jeolojik etütleri tamamlanmış alanlarda kurulmasını, mevcut yerleşimlerde ise kentsel dönüşüm projelerinin uygulanmasını öncelikli bir mesele olarak değerlendiriyoruz" ifadelerine yer verdi.
Borsa İstanbul'da hesap açan altın ve dolar yatırımcısı neden zarar etti? İşte cevabı!
Ziraat, Halk, Akbank, Yapı Kredi, İş Bankası peş peşe açıkladı! Konut kredisi faizleri şaşırttı!
Selçuk Geçer: Bombayı patlatayım mı? 2024'te konut fiyatları çok yükselecek!