Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan kentsel dönüşüm ve afet rehabilitasyonu açıklaması!
12’nci Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Kalkınma Planı üzerinde yapılan görüşmelerde kentsel dönüşüm ve afet rehabilitasyonuna ilişkin birtakım açıklamalar yaptı.
Kalkınma Planı üzerinde gerçekleşen görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerine cevap veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye'nin 2040'lara kadar demografik fırsat dönemini sürdüreceğini söyledi.
Dünya Bankasının ülkeleri düşük, alt orta, üst orta ve yüksek gelirli ülkeler olarak dört gruba ayırdığını söyleyen Yılmaz, Türkiye'nin 20 yıl önce alt orta gelir ligindeyken, son 20 yılda üst orta gelir ligine çıktığını ve şimdi de yüksek gelirli ülkeler ligi eşiğinde olduğunu ifade etti.
Orta Vadeli Program'la (OVP) 2026 yılı itibarıyla Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler ligine geçeceğini öngördüklerini kaydeden Yılmaz, bunu düşük emekle değil, yüksek teknoloji, daha fazla teknolojik üretim ve katma değerle başaracaklarını anlattı.
Yılmaz, "Emeğimizin değerini, niteliğini arttırarak, daha donanımlı bir insan gücü ortaya koyarak eğitim başta olmak üzere gerçekleştireceğiniz yatırımlarla, teknolojiye, girişimciliğe yatırım ortamına ilişkin yapacaklarımızla, kurumsal yapımızı geliştirerek daha katma değeri yüksek bir ülke durumuna gelmek durumundasınız. Bunu da Türkiye başaracak. Yaşlanmadan zenginleşecek. Burada hiç tereddüdüm yok” şeklinde konuştu.
AFET REHABİLİTASYONU İÇİN 3 TRİLYON LİRALIK HARCAMA
Afet ve risk yönetimi hususunda AFAD'ın kurulmasıyla dağınık yapının büyük oranda toparlandığını paylaşan Cevdet Yılmaz, AFAD'ın yurt içi ve uluslararası alanda önemli bir yetkinlik kazandığını, bunun daha da geliştirileceğini vurguladı.
12’nci Kalkınma Planı'nın beş ana ekseninden birinin afetin rehabilitasyonu ve afetlere karşı önlemler olduğunu açıklayan Yılmaz, şu şekilde devam etti:
"Afet konusuna çok büyük bir öncelik verdik. Yalnızca önümüzdeki 3 senede, 2023 dahil 3 trilyonun üzerindeki kaynağı afet rehabilitasyonu için harcayacağız. Bunun haricinde kentsel dönüşüme yönelik çok önemli adımlar atıyoruz. Cumhurbaşkanlığımız bir kararname ile beraber Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurdu. Kentsel dönüşümü ciddiye almayan, bunu rantsal dönüşüm deyip önüne geçenlerin, insanımızın can güvenliğini de riske attıklarını burada söylemek isterim. Rantsa tabii ki hepimiz karşı koyalım. Fakat kentsel dönüşüme bir bütün olarak rantsal dönüşüm diye bakıp, bunu aşağılayıp engellemeye çalışan kişilere karşı da hep beraber mücadele etmeliyiz. Büyük bir kentsel dönüşüme ihtiyacımız var ve bu kapsamda, TBMM’nin gündeminde bir kanun var. Bu yasanın kanunlaşması halinde kentsel dönüşüm çok daha hızlı, seri bir şekilde gerçekleşecektir. Bunu başardığımız zaman ülkemiz işte o risklerini daha aşağı indirecektir."
Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Kanun teklifi komisyondan geçti!
Malatya'daki deprem konutlarının teslimi için geri sayım başladı!
1.20 faizli konut kredisi taksit planı! Kredi tutarı 180 ay vadeyle ne kadar oluyor?