27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Kanun teklifi komisyondan geçti!  

Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Kanun teklifi komisyondan geçti!  

Kentsel dönüşümde sınırlar yeniden belirleniyor. "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Yasa ile Bazı Yasalarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi" TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi.



Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeler kapsayan teklifle, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak onaylanan yerlerde, bu depremlerin ve akabinde yaşanan depremlerin etkisiyle meydana gelen hasarlarla bağlantılı olması kaydıyla, hak sahipliğine yönelik işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni usuller getiriliyor. Söz konusu düzenlemeyle yargı süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, 10 gün içinde ilk inceleme yapılacak ve dava dilekçesi ile ekleri tebliğe çıkarılacak. Savunma verme süresi dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 2 hafta olacak. Bu süre bir kereye mahsus olmak üzere maksimum 10 gün uzatılabilecek. Savunmanın verilmesi ya da savunma verme zamanının geçmesiyle dosya tekemmül etmiş kabul edilecek.

Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Kanun teklifi komisyondan geçti!  

Yürütmenin durdurulması talebine yönelik verilen kararlara itiraz edilemeyecek.

Keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleşmesi gereken durumlarda, dosyanın tekemmülünden itibaren 2 hafta içinde keşif yapılacak. Tarafların hak ve menfaatlerinin korunması açısından zorunluluk bulunan durumlarda keşif ve bilirkişi incelemesi, ilk incelemeyi müteakiben de gerçekleşebilecek. Bilirkişi raporları 2 hafta içinde mahkemeye teslim edilecek. Bilirkişilere ve bilirkişi raporlarına, raporun tebliğinden itibaren bir hafta içinde itiraz edilebilecek.

Duruşma yapılması, tarafların istemine ve mahkemenin kararına bağlı olacak. Duruşma davetiyeleri, duruşma gününden minimum 2 hafta önce taraflara gönderilecek.

Bu davalar dosyanın tekemmülünden veya ara karar, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma gerçekleşmesi gereken durumlarda bunların tamamlanmasından itibaren maksimum 2 hafta içinde karara bağlanacak.

Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna gidebilecek. İstinaf dilekçeleri 10 gün içinde incelenecek. Daha sonra ise tebliğe çıkarılacak. İstinaf dilekçelerine cevap verme süresi 2 hafta olacak.

Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Kanun teklifi komisyondan geçti!  

İSTİNAF İSTEMİ EN GEÇ İKİ AY İÇİNDE KARARA BAĞLANACAK

Tam yargı davalarıyla bu madde çerçevesindeki iptal davaları beraber görülemeyecek. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, beraber açılan iptal ve tam yargı davaları ayrılacak ve söz konusu davalar bulunduğu adımdan itibaren görülmeye devam edilecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan davalara ilişkin de bu madde hükümleri bulunduğu adımdan itibaren uygulanacak.

Bu doğrultuda, işlemeye başlamış olan savunma verme süresi, bilirkişi raporuna itiraz süresi, istinaf müracaat zamanı ve istinaf dilekçesine cevap verme zamanı değişmeyecek.

Malatya'daki deprem konutlarının teslimi için geri sayım başladı!

Tüketici güven endeksine göre konut satın alabilme ihtimali resmen dibi gördü!

1.20 faizli konut kredisi taksit planı! Kredi tutarı 180 ay vadeyle ne kadar oluyor?


Geri Dön