27 / 04 / 2024

Tüketici güven endeksine göre konut satın alabilme ihtimali resmen dibi gördü!

Tüketici güven endeksine göre konut satın alabilme ihtimali resmen dibi gördü!

Makroekonomik gidişatı etkileyen psikolojik etkenlerin başında yer alan tüketici güvenindeki artış, ekim ayında da sürdü. Güvenin ölçümünde esas alınan alt endekslerin neredeyse hepsinde artış meydana gelirken, gelecek bir yılda konut satın alma beklentisi ise düşüş gösterdi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliği ile yürütülen aylık Tüketici Eğilim Anketinden hesaplanan Tüketici Güven Endeksinin ekim ayı sonuçları belli oldu. Bu kapsamda, ağustos ayında 68’e kadar düştükten sonra eylül ayında önceki aya kıyasla yüzde 5,1 yükselerek 71,5’e yükselen Tüketici Güven Endeksi, ekim ayında da yüzde 4,4 oranında yükselerek 74,6’ya ulaştı.

Endeks, iki aylık artışla beraber Ekim 2022 değerinin ise yüzde 2 altında oluştu. Tüketicilerin, genel mali gidişat ve kendi ekonomik durumlarına yönelik beklenti ve değerlendirmeleri ile harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen Tüketici Eğilim Anketi verilerine göre hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, seçimlerin gerçekleştiği mayıs ayında 91,1’le son 5 senenin en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Tüketici güven endeksine göre konut satın alabilme ihtimali resmen dibi gördü!

MADDİ DURUMDA İYİLEŞME BEKLENTİSİ

Ekimde tüketici güven endeksini oluşturan değerlendirme ve beklentilere yönelik alt endekslerin tümüne yakınında artış gözlendi. Fakat çoğunda bir sene önceki düzeyler halen yakalanamadı.

Geçen bir yıllık döneme kıyasla mevcut dönemde hanenin maddi durumuna yönelik alt endeksin ağustos ayında 56,2’ye inen ve eylül ayında da aynı kalan değeri, ekim ayında yüzde 6,1 oranında yükselerek 59,7’ye çıktı. Gelecek bir yıllık süreçte hanenin maddi duruma yönelik beklentiyi yansıtan alt endeks de yüzde 5,4 oranında artarak 72,6’ya yükseldi.

EV HAYALİNDE DÜŞÜŞ

Hanelerin gelecek bir yılda konut tamiratına para harcama ihtimalini yansıtan endekste değişim yaşanmayarak 27’de kalırken; konut satın alabilme veya inşa ettirme ihtimalini gösteren endeks de son ay yüzde 7,1 oranında azalarak 7,7 ile iyice dibi gördü. Endeks, bir sene önceki değerinin de yüzde 23,8 oranında altına düştü. Son dönemde genel kredi faizlerindeki hızlı artış ve bankaların uyguladığı miktar kısıtlamasının, tüketicilerin ev satın alma beklentisindeki azalışta etkili olduğu görülüyor.

Tüketici güven endeksine göre konut satın alabilme ihtimali resmen dibi gördü!

OTOMOBİL UMUDU ARTTI

Öte yandan, gelecek bir yılda otomobil alma beklentisini yansıtan endeksin değeri ise dört aydır süren düşüşten sonra ekim ayında yüzde 5,9 oranında artarak 13 oldu. Söz konusu endeksin değeri önceki aylara kıyasla haziran ayında yüzde 13,6, temmuz ayında yüzde 6,4, ağustos ayında yüzde 16,6, eylül ayında yüzde 6,1 oranında azalarak 12,3’le dibe inmişti. Otomobil satın alma beklentisindeki yükselişte, 2’nci el piyasada son dönemlerde meydana gelen ucuzlamanın etkili olduğu öngörülüyor.

1.20 faizli konut kredisi taksit planı! Kredi tutarı 180 ay vadeyle ne kadar oluyor?

Değerli Konut Vergisi’nde flaş gelişme! Anayasa’ya aykırı mı?

Başkan Göksu resmen açıkladı: Konutu riskli olanlar dikkat! Kentsel dönüşümde yeni kurallar geliyor!


Geri Dön