26 / 12 / 2024

Konut ve otomobil satın alma beklentisi dibi gördü!

Konut ve otomobil satın alma beklentisi dibi gördü!

Tüketici Güven Endeksi, kasım ayında yüzde 2,7 oranında artarak 75,5’e çıktı. Ölçümde temel alınan alt endekslerden konut satın alma beklentisi resmen dibi gördü. Aynı zamanda, otomobil alma beklentisi de konuttan sonra en düşük ikinci değeri aldı.



Ekonomideki gidişatla karşılıklı etkileşim içinde olan psikolojik etkenlerden ‘tüketici güveni’, dibe indiği ağustos ayından sonra son 3 aydır yavaş da olsa yükselişine devam ederken, tüketicilerin konut ve otomobil satın alma umudu ise dip seviyelerde kalmayı sürdürüyor.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliği ile gerçekleştirilen aylık Tüketici Eğilim Anketinden hesaplanan Tüketici Güven Endeksinin kasım ayı sonuçları belli oldu. Buna göre, ağustos ayında 68’e kadar düştükten sonra eylül ayında önceki aya kıyasla yüzde 5,1 oranında artarak 71,5’e, ekim ayında da yüzde 4,4 oranında artarak 74,6’ya yükselen Tüketici Güven Endeksi, kasımda da yüzde 2,7 oranında artarak 75,5’e yükseldi.

Dünya gazetesinden Naki Bakır’ın haberine göre; endeks, son 3 aydaki artışına karşın, 76,6 bandında bulunduğu 2022’nin değerinin ise yüzde 1,6 altında kaldı. Tüketici Eğilim Anketi verilerine göre hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, mayıs ayında 91,1’le son 5 senenin zirvesine çıktıktan sonra, haziran ve temmuz aylarında ise meydana gelen kur şokunun da etkisiyle sert biçimde düşmüş, bu eğilim dövizdeki artış hız kesse de ağustos ayında da artarak sürmüş ve endeks 68’e kadar inmişti.

Tüketicilerin, genel ekonomik gidişat ve kendi ekonomik hallerine yönelik beklenti ve değerlendirmeleri ile harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen ve dünyada mali gelişmeleri yakından takip etmek için kullanılan öncü bir gösterge olan tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde olumlu, 100’den küçük olması olumsuz durumu yansıtıyor. Son 3 aydır artışa karşın endeksin bulunduğu bu düzey, tüketici güvenin hala en olumsuz bölgede olduğunu gösteriyor.

Konut ve otomobil satın alma beklentisi dibi gördü!

EN DÜŞÜK BEKLENTİ EV ALMADA

Tüketici güven endeksini oluşturan değerlendirme ve beklentilere yönelik alt endekslerin çoğu, kasım ayında önceki aya kıyasla artış yaşarken, yine çoğu bir sene önceki seviyenin altında kaldı. Alt endeksler içinde minimum değer, konut alabilme beklentisine ait. Hanelerin gelecek bir yılda konut satın alabilme veya yaptırma ihtimalini gösteren endeksin ekimde 7,7 olan değeri, kasım ayında 8,4’e çıktı. Buna karşın endeks, 2022’nin değerinin ise yüzde 21,7 oranında altında kaldı.

Baz değerin 100 olduğu göz önüne alınınca konut alma umuduna yönelik alt endeksin değeri, ‘umutsuz’ durumunu gösteriyor. Son zamanlarda kredi kullandırımlarında kısıtlama, faizlerde aşırı artış ve konut fiyatlarının ulaştığı aşırı yüksek düzeyleri muhafaza etmesinin bu durumda etkisi olduğu düşünülüyor. Konut onarımında para harcama ihtimaline yönelik alt endeks de ekim ayında 27 düzeyinden kasımda 29,8’e çıkmak ile beraber düşük düzeyde kalmayı sürdürdü.

Konut ve otomobil satın alma beklentisi dibi gördü!

OTOMOBİL UMUDU DA DÜŞÜK

 Gelecek 1 yılda otomobil alma beklentisini yansıtan endeksin değeri kasım ayında yüzde 19,3 artışla beraber 15,5’e yükseldi. Otomobil endeksinin ekim ayı değeri 2022’nin de yüzde 11,3 üzerine yükseldi. Fakat otomobil alma umudunu gösteren endeks, tüketici güvenini meydana getiren alt endeksler içinde konut alma beklentisinden sonra en düşük ikinci değeri almayı sürdürdü.

Bu kapsamda, tüketicilerin konutun yanı sıra otomobil alma hayali de resmen gibi gördü. Kasım ayındaki kıpırdanmada ikinci el piyasada fiyatların düşmesi etkili olurken, buna karşın otomobil umudunun halen dipte olmasının, aşırı vergilerle şişen sıfır araç fiyatları ve taşıt kredisi faizlerindeki artıştan kaynaklandığı öngörülüyor.

Gayrimenkulün en fazla değer kazandığı şehir neresi? Uzman isim açıkladı!

2024’te konut fiyatları artacak mı? Uzmanlar açıkladı!

İzmir’de kentsel dönüşüm müjdesi! 60 konut sahiplerine teslim edildi!

 


Geri Dön