28 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanlığı: Huber Köşkü'nün bakımı yapılmalı

Cumhurbaşkanlığı: Huber Köşkü'nün bakımı yapılmalı

Cumhurbaşkanlığı: "Huber Köşkü'nde tadilatın yüzde 20'si mobilya ve dekorasyon işlerine" şeklinde açıklama yaptı



HABERTÜRK'ün, Cumhurbaşkanlığı'nın İstanbul'da resmi ikametgâhı olarak kullanılan Tarabya'daki Huber Köşkü için 6.4 milyon TL'lik tadilat ve mobilya alımıyla ilgili haberi üzerine Cumhurbaşkanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, konutun bakımının yapılmaması halinde ileride daha büyük masraf çıkaracağı vurgulandı. Cumhurbaşkanlığı'nın "Gerçeği yansıtmamaktadır" ifadesine rağmen Habertürk'ü doğrulayan açıklaması ve haberin "belgeli" detayları şöyle:

CUMHURBAŞKANLIĞI: "Daha  önce de çeşitli vesilelerle kamuoyuna duyurulduğu gibi, geçen zaman içerisinde Cumhurbaşkanlığı hizmet binalarında ve köşklerinde onarım, yenileme ve tefriş yapılması gerekliliği doğmuştur. Ortalama olarak yedi sekiz yılda bir elden geçirilmesi gereken söz konusu binaların bakım ve onarım çalışmalarının yapılmamasının, ileride maliyeti çok daha yüksek olacaktır."

HABERTÜRK: Haberde de Çankaya ve Huber'in eskiyen eşyalardan teknik donanımına kadar yenilendiği belirtiliyor.

"Cumhurbaşkanlığının yerleşkelerinde bu amaçla başlatılan  çalışmalar, şeffaflık ilkesine uygun olarak bu yıl da belirli bir plan  dahilinde devam ettirilmektedir."

Habertürk'ün belgesinde ise ihalenin "ilansız" yapıldığı, basına ilan verilmediği açıkça görülüyor.

"Bu kapsamda Tarabya Yerleşkesi'nde tadilat ve dekorasyon işlerine ilişkin ihale, 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu'nun 21. maddesine dayanılarak yapılmış ve davet edilen beş firma arasından anılan firmanın teklifi, ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak değerlendirilmiştir."

Haberde 6.4 milyon TL ile en düşük fiyatı veren Dorya Dekorasyon'un ihaleyi aldığı, Arsel İnşaat'ın  ise 6.7 milyon TL ile elendiği belirtiliyor. Kamu ihalelerinde en az üç firmandan teklif alma şartı olması ise açıklamada gözardı ediliyor.

"Anılan haberde iddia edilenin aksine, ihaleye konu olan yer Huber Köşkü değil, aynı  yerleşkede bulunan ve 2000'de yapımı tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Konutu'dur. Huber'de haberde iddia edildiği gibi bir onarım ve dekorasyon yapılmamıştır."

Haberde 'Cumhurbaşkanlığı'na ait Tarabya Köşkü olarak da bilinen Huber Köşkü' ifadesi vardır. Habertürk'ün belgesinde de "Cumhurbaşkanlığı Tarabya Köşkü tadilatı" ifadesi kullanılmıştır. .Huber Köşkü'nü içine alan yapılar topluluğunun, kamuoyunca Huber Köşkü olarak bilindiği malumdur.

 "Yine, iddiaların aksine haberde belirtilen bedel, mobilya alımına değil, inşaat, tadilat ve dekorasyon işlerine ilişkin olup bunun yaklaşık yüzde sekseni inşaat ve tadilat (duvar ve söküm, beton, kalıp, demir, çatı örtüsü metal, ahşap doğrama işleri gibi) yüzde yirmisi ise mobilya ve dekorasyon işlerine ayrılmıştır."

Haberde de Cumhurbaşkanlığı Tarabya Köşkü  III. Kısım Tadilat ve Dekorasyon işleri olarak işin genel tanımı yapılmış ve alınacak mobilyalara vurgu yapılmıştır. Açıklamadan anlaşıldığına göre mobilya ve dekorasyonun yaklaşık maliyeti 1.3 milyon lirayı buluyor.

"Bu sebeple, haberde ihale konusu olduğu belirtilen bina ve harcama konularına ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır."

Habertürk'ün haberinde ihalenin genel tanıtımı yapılmıştır.

"Diğer taraftan, firmanın uzmanlık konularının, kral ve şeyhlerin saraylarına özel mobilyalar tasarladığı belirtilerek vurgulanması, kamuoyunda belirli bir yönde kanaat oluşturmaya ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir yaklaşım
olarak değerlendirilmiştir."

 İhaleyi kazanan Dorya Dekorasyon'un sahiplerinin daha önce kamuoyuna da yansımış röportajlarında, "Tacikistan Devlet Sarayı'nın, Dubai'de şeyh ailelerinden Al-Ain ve Al-Tahnoun ailelerinin saraylarının, Soci Radisson Oteli'nin lobi ve kral dairesinin, Ritz Carlton ve Four Seasons otellerinin kral dairelerinin, Dubai'de Hamrian Ailesi'nin sarayının ve Los Angeles'tan Kuala Lumpur'a kadar pek çok ev, ofis ve villanın çeşitli bölümlerinin iç dekorasyonunu yaptık" açıklamalarına atıfta bulunulmuştur.
HaberTürk

İlgili haber

Huber Köşkü'nün dekorasyonunu Dorya yapacak!

 


Geri Dön