22 / 12 / 2024

Cüneyt Erginkaya: Adana'daki kaçak yapılaşma durdurulmalı

Cüneyt Erginkaya: Adana'daki kaçak yapılaşma durdurulmalı

Şehir Plancıları Odası Çukurova Şube Başkanı Cüneyt Erginkaya, Adana Hava Limanı çevresindeki kaçak yapılaşmanın acilen durdurulması gerektiğini söyledi



Erginkaya, Mimarlar Odası, Harita Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası  Adana  Şubelerinin yöneticileriyle düzenlediği basın toplantısında, Adana-Mersin arasında yıllardır süren hava limanı tartışmasına karşı çıkan belediyelerin, çevresinde kaçak yapılaşmaya kısa vadeli siyasal çıkarları uğruna bilinçli olarak göz yumarak, "hava limanının taşınması için kurulan değirmene su taşıdıklarını" savundu. Kentin en önemli problemlerinden kaçak yapılaşmanın, yalnızca verimli tarım arazilerinin yok edilmesine ve çarpık kentleşmeye neden olmadığını belirten Cüneyt Erginkaya, şöyle konuştu:

"Bu, Adana ve Mersin arasındaki en ciddi tartışma konularının başında yer alan hava limanının taşınmasını savunanların da en temel dayanağını oluşturmaktadır. Hava limanının taşınmasını savunanlar, mevcut pist uzunluğunun 2 bin 750 metre, genişliğinin de 45 metre olduğunu, kaçak yapılaşma nedeniyle pistin genişletilmeye ve uzatılmaya müsait olmadığını, bu yüzden uluslararası standartlarla öngörülen boyutlara ulaştırılamayacağın iddia ediyorlar.

Oysa basit imar tadilatlarıyla ve düşük maliyetli kamulaştırmalarla mevcut pist boyunu en az 3500 metreye, mevcutta 400 metre olan en dar bölümünü en az 600 metreye ve 1300 metre olan en geniş bölümünün de 1800 metreye çıkarılması mümkün. Adana'da kentleşmeye son derece uygun araziler varken planlamanın ve sağlıklı kentleşmenin siyasi rant ile ekonomik çıkarlar uğruna çözümsüzlüğe itilmesi artık açıkça sorgulanmalı ve sorumluları da ortaya çıkarılmalı." "Seyhan Belediyesi tarafından göz yumulan, Büyükşehir Belediyesi tarafından da seyredilen kaçak yapılaşmanın zaman geçirilmeden durdurulmasını" isteyen Erginkaya, şöyle devam etti:

"Çözüm için mevcut imar planları yeniden gözden geçirilmeli, yapılacak tadilatta hava limanı sahası maksimum büyüklükte düşünülerek korunmalı. Mevcut arazi ve ev sahipleri ise mağdur edilmeden isteyen halen atıl duran  TOKİ  veya deprem evlerinde isteyen de aynı bölgede acilen hazırlanacak bir Kentsel Dönüşüm Projesi ile uygun yerlere taşınmalı. Bu şekilde elde edilecek arazinin bir bölümü mevcut hava limanının genişletilmesi için değerlendirilmeli, kalan bölüm ise aktif yeşil alan olarak düzenlenerek kentlinin kullanımına açılmalı."
AA


Geri Dön