Emlak Konut

Çürük bina yapana 'zamanaşımı' bitiyor

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilip Genel Kurul gündemine gelen Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nda zamanaşımı devrimi yapıldı.

17 Ağustos depreminde binlerce müteahhiti tazminattan kurtaran zamanaşımı süresi ile ilgili tanımlar baştan aşağı değişiyor. Mevcut uygulamada, bu tür olaylarda "ağır kusur" varsa Yargıtay içtihadıyla 20 yıllık zamanaşımı uygulanıyor. Yani 1989'da yapılan bir binayla ilgili bütün sorumluluklar her şartta 2009'da ortadan kalkıyor. Adalet Komisyonu'nun tasarı üzerindeki çalışmasını tamamladıktan sonra hazırladığı raporda, özellikle mimarlar, müteahhitler, yapı şirketleri ve radyoaktif madde kullanan işletmeleri yakından ilgilendiren ayrıntılar ortaya çıktı.

Sessiz sedasız devrim

Tasarının tazminat talepleriyle ilgili yeni "Zamanaşımı" maddesi, "Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak 10 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar" şeklinde düzenlendi.

Maddenin yeni halini yorumlayan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "Artık eylem üç unsura ayrıldı. Birincisi aykırı hareket, ikincisi illiyet, üçüncüsü sonuç. Örneğin, aykırı hareket inşaattaki kusur, sonuç da yıkılmasıdır. İnşaat 50 sene sonra bile yıkılsa sonuç unsuru o zaman meydana gelmiş olur. Zamanaşımı o tarihte işlemeye başlar. Bu, 100 sene sonra yıkılan inşaata, sonuçları yıllar sonra çıkan radyoaktif kazalara da uygulanır. Aslında sessiz sedasız bir devrim yaptık. Bu, dünya hukukunda bir ilktir" dedi.

Hürriyet