04 / 05 / 2024

Daha fazla ısınmak için neler yapılmalı?

Daha fazla ısınmak için neler yapılmalı?

Karasal iklim kuşağında yer alan ülkemizde kış ayları soğuk ve yağışlı geçiyor ve Kasım ayına giriş yaptığımız bugünlerde kış hazırlıkları da başladı. Ev ve işyerlerinde daha fazla ısı verimliliği yakalayıp daha az ücret ödemek ise aslında çok basit.



Kış mevsimi geliyor. Vatandaşların hem daha fazla ısınması, hem de daha az yakıt parası ödemesi için bazı ipuçları veriyoruz. 


Öncelikle evlerimizde tercih ettiğimiz radyatörlerin TSE tarafından verilen “Isı Kalori Değeri” test raporlarının istenmesi gerektiğini belirten Nota Isı ve Yapı Sistemleri Genel Koordinatörü Ersan Ergün, “Türkiye’de genel olarak bir ısınamama problemi var. Üşümemizin ana sebebi,  doğru ortama göre doğru radyatör kullanılmamasıdır. 100 metre karelik bir evde doğru materyalle 7 metreye yakın radyatör kullanıldığında ısınamama sorunu ortadan kalkar” diye konuştu. 


Isınamıyorsanız Sebebi Var !

Türkiye’de genel olarak 2 tip radyatör kullanıldığını sözlerine ekleyen Ersan Ergün, “Öncelikle pazarın yüzde 95’i sacdan yapılan panel radyatörlerdir. 40 yıldır her evde kullanılan herkesin bildiği radyatörler. Bir de kapı ve pencere profilinden üretilen alüminyum radyatörler var. Bu ürünler maalesef ısınma adına hiçbir ihtiyacı karşılayabilecek teknik yeterlilikte değildir. Bu ürün sadece Türkiye’ye özgü bir çözümdür. Ülkemizin dışında bu ürünlere rastlamanız mümkün değildir. Üstelik bu radyatörler sadece daha fazla doğalgaz faturası ödemenize yol açar” diye konuştu. 


Dünyada ve çevre ülkelerde olup da Türkiye’de olmayan bir başka tür radyatör daha olduğunu hatırlatan Nota ısı ve Yapı Sistemleri Genel Koordinatörü Ersan Ergün, döküm alüminyum radyatörlerin verimlilik açısından diğer iki türe oranla çok ileride olduğunu aktardı. Ergün, Rusya, Azerbaycan, Hırvatistan, İtalya, Kazakistan, Gürcistan, Ukrayna, Lübnan, Kuzey Afrika Ülkeleri başta olmak üzere Türkiye hariç çevremizdeki tüm ülkelerde döküm alüminyum radyatör kullanımının yüzde 50 oranlara eriştiğini söyleyerek şöyle devam etti: 


Çare Döküm Alüminyum Radyatörde

“Döküm alüminyum radyatörler diğer radyatörlere göre, daha hafif ve daha uzun ömürlüdür. Ayrıca ısı verimliliği açısından da diğer türlere göre 3 kata varan ısı verimliliği sağlamaktadır. Türkiye gibi enerjiyi ithal eden ülkelerde, ısınmak için ne kadar bütçe ayırdığınız çok önemli. Doğru radyatör kullanımı ile doğalgaz faturalarınızı yüzde 25’e varan oranda düşürebilirsiniz.”






Radyatör Deyip Geçmeyin

Kış aylarında radyatörlerinizi doğru kullanarak ve doğru kurarak tasarruf sağlanabileceğini hatırlatan Ersan Ergün, şunları önerdi: 


Radyatörün ısı kalori değerlerini gösteren ve TSE’den verilen test raporunu isteyin. 

Evin konumu, mimari tasarımı ve ısınacak ortama göre radyatör seçimini yapın

Radyatörlerin önünü ve üstünü kapatmayın

Radyatör ile duvar arasına yalıtım malzemesi koyun. 

Düzenli aralıklarla radyatördeki su dolaşımını engelleyen havayı tahliye edin. 

Tasarruf amacıyla radyatörü tamamen kapatmayın, hiç değilse 13-14 derece sıcaklık verecek şekilde çalışmasını sağlayın. 

Radyatörün duvardan ve yerden 10 cm uzakta kurulmasına dikkat edin. 

Evin sıcaklığı arttığında pencere açmak yerine radyatör vanasını kısın.

Radyatörlere termostatik vana taktırın. 



Geri Dön