25 / 11 / 2024

Daire kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Daire kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Mesken ihtiyacınızı karşılamak için bir daire kiralayacağınızı farz edelim. Söz konusu daire kira sözleşmesi nasıl yapılır, kira sözleşmesi damga vergisi ne kadardır? Yanıtı ve diğer detayları haberimizde...




Daire kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi, kiralamaya konu olan dairenin ev sahibi ile kiracısı arasında yapılan anlaşmayı ifade ediyor. Sözleşmede, kiralama işlemini ile ilgili detaylara, kiralayana ve kiracıya ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki bir daire kira sözleşmesi nasıl yapılır, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira sözleşmesi nasıl olur?

Daire kira sözleşmesinde yukarıda da belirttiğimiz gibi daireye, kiracıya ve daire sahibine; kiralama işlemine ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekiyor. Temel bilgilerin yanı sıra özel durumlar ve genel durumların da sıralanması, bazı detayların atlanmadan yapılması, kiralama sürecinde olası problemlerin önüne geçecektir.


Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler..

* Kira sözleşmesinde kiraya konu olan gayrimenkulün daire olduğunun belirtilmesi ve karşısına hangi ilde bulunduğu yazılmalıdır.

* Kira sözleşmesi hazırlarken, pul yapıştırılmalı ve kontratın imzalandığı tarih belirtilmeli; ayrıca imza atılmalıdır.

* Sözleşme imzalama aşamasında ödenen nakit para da kontratta yine tarih de belirtilerek yazılmalı, imzalar atılmalıdır.

* Dairede yer alan demirbaşlara ilişkin durumlar açıkça belirtilmelidir.

* Kiralama işleminde kefil de isteniyorsa, kefile ilişkin bilgilerin de belirtilmesi gerekiyor.

* Kiralama işlemi sırasında kiracıdan alınan depozito sözleşmenin özel şartlarında belirtilmelidir.

* Mümkünse daire kira sözleşmesi, noter huzurunda imzalanmalıdır.


Kira sözleşmesi hazırlama aşamasında kira sözleşmesi damga vergisi hususu karşımıza çıkıyor. Söz konusu verginin kiracı ve ev sahibi tarafından ödenmesi gerekiyor.


Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 2013..

Her yıl yeniden düzenlenen mevzuatın 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan güncellenme ile kira sözleşmesi için alınan damga vergisi oranı binde 1.89 şeklinde belirlendi. Söz konusu sözleşme iki nüsha halinde düzenlendiyse bu verginin her iki nüsha için de ödenmesi isteniyor.


Kiralama işlemine konu olan dairenin kiralama süresinin 5 yılı geçmesi ile damga vergisi istenmiyor.


Kira sözleşmesi yenilenmesi..

Kira sözleşmesinde belirtilen sürenin sona ereceği tarihten 1 ay önce eb sahibi tarafından sözleşmenin sonlacağını belirten bir ihtarname gelmezse, kira sözleşmesi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor. Bu durum "Kira sözleşmesi her yıl yenilenir mi? sorusunun da yanıtı oluyor. Buna göre ihtarname gelmediği sürece sözleşme süresiz bir nitelik kazanıyor ve her yıl yenileniyor.


Kira sözleşmesi hangi hallerde sona erer?

Kiracı ya da ev sahibi tarafından sözleşmenin dolmasına 1 ay kadar süre kala karşı tarafa yazılı ihtar ile kontratın yenilenmesini istemediğini belirttiği sürece kira sözleşmesi sona eriyor. Bunun dışında kontrat süresinin dolması beklenmeden, karşılıklı anlaşma yolu ile de sözleşme sona erebiliyor.


Kira sözleşmesi örneği..

Dairesi

Mahallesi

Cadde/Sokağı

Numarası

Kiralananın Cinsi

Kiralayan Adı Soyadı

Kiralayanın T.C. Kimlik No

Kiralayanın Adresi

Kiracının Adı Soyadı

Kiracının T.C. Kimlik No

Kiracının Adresi

Akdin Başlangıç Tarihi

Akdin Süresi

Yıllık Kira Bedeli

Aylık Kira Bedeli

Kira Bedelinin Ödeme Şekli

Kiralananı Kullanım Şekli

Kiralananın Durumu

Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar

İmzalar

Tarih



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön