02 / 05 / 2024

Daire satışında emlak vergisi!

Daire satışında emlak vergisi!

1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmazlar için emlak vergisi ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Peki, yıl içinde dairenin satışının yapıldığını düşünelim. Daire satışında emlak vergisini kim öder?



Daire satışında emlak vergisi!

1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Peki, yıl içinde dairenin satışının yapıldığını düşünelim. Daire satışında emlak vergisini kim öder?


Emlak vergisi mükellefiyeti taşınmazın satın alındığı seneyi takip eden yıl başlıyor. Buna göre satışın yapıldığı sene emlak vergisini eski malik ödemek ile mükellef oluyor.


Ancak satışın gerçekleştiği senenin sonuna kadar emlak vergisi için beyanname verilmesi gerekiyor. Örneğin 2015 yılında bir daire satın aldığınızı düşünelim.


Bu durumda, 2015 yılının sonuna kadar ilgili belediyeye emlak vergisi için beyanname vermeniz gerekiyor. Emlak vergisi ödemeleriniz ise 2016 yılı içerisinde yapılıyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.



Daire satışında vergi oranları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön