03 / 05 / 2024

Dakar'ın tarihi çarşısı Sandaga yenilenecek!

Dakar'ın tarihi çarşısı Sandaga yenilenecek!

Senegal'in başkenti Dakar'ın en eski çarşısı kabul edilen Sandaga Çarşısı yenilenecek...



Senegal'in başkenti olan Dakar'ın en eski çarşısı kabul edilen Sandaga Çarşısı, rehabilite edilmek için boşaltılıyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Konut, Lojman ve Kamu Hijyeni Bakanlığının "Senegal Sıfır Atık" projesi kapsamında elektronikten giyime, gıdadan mobilyaya, birçok ürünün kayıt dışı satıldığı çarşıdaki iş yeri sahipleri, dükkanlarını boşaltıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Meclis binasının da bulunduğu Plato bölgesinde yer alan ve 383 dükkanın işletildiği çarşı, bu akşama kadar boşaltılacak akabinde bazı kısımlarının yıkım çalışmalarına başlanacak.

Bu süreçte büyük ölçüde toplanan dükkan sahipleri de hükümetin kendilerine yeni bir alan vereceği sözüne rağmen bu bölgeden ayrılmak istemiyor.

Gıda ürünleri satan 30 yaşındaki Mamadou Diallo yaptığı açıklamada, 2012'den beri çarşıda dükkan işlettiğini belirtti.

Diallo, "Hükümet bizi başka bir yere yerleştireceğine söz verdi ancak buraya alıştım, burada bir çevrem var. İşlerimiz iyiydi, bizi ne bekliyor bilmiyoruz." diye konuştu.

Sandaga'nın rehabilitesine, çarşıda bulunan tarihi yapıların zarar görebileceği gerekçesiyle bazı kesimler tarafından karşı çıkılıyordu.

Çarşının yıkımı, esnafla hükümet arasında zaman zaman polemiğe sebep olması nedeniyle birkaç kez ertelenmişti.

Mali ve Sudan mimarisinden örnekler kullanılarak 1935 yılında yapılan ve yerel halkla turistlerin uğrak yeri olan Sandaga, Dakar'ın en eski çarşısı olarak kabul ediliyor.

- 15 milyon avro ayrıldı, 2 yıl sürecek

Yaklaşık olarak 2-3 gün sürmesi beklenen yıkım işlemlerinden sonra çarşıdaki tarihi binaların rehabilitasyonu ve çevre bakımı yapılacak.

Senegal Sıfır Atık projesi kapsamında yaklaşık 15 milyon avronun ayrıldığı Sandaga'nın rehabilitasyon çalışmalarının 2 sene sürmesi bekleniyor.

Proje, Cumhurbaşkanı Macky Sall'in girişimiyle Nisan 2019 tarihinde başlamıştı.

Proje dahilinde Dakar Belediyesi ve Çevre Bakanlığının, başkentin en işlek caddelerindeki seyyar satıcı tezgahlarını kaldıracağı ve caddeleri temizleyeceği açıklanmıştı.

Bunun dışında kolektif yapıların çatısı altında toplanan çok sayıda gönüllü, 2022 yılında düzenlenecek 4'üncü Gençlik Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliğini yapacak başkentin cadde ve sokaklarını temizleme seferberliği başlatarak projeye destek veriyor.


Geri Dön