21 / 12 / 2024

Dalamanda yat bağlama kapasitesi 25 bine çıkacak!

Dalamanda yat bağlama kapasitesi 25 bine çıkacak!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bugün yat bağlama kapasitemiz 15 bin civarında. Bu sayıyı önümüzdeki 5 yıl içerisinde 25 bine çıkarmak istiyoruz. 2023 hedefimiz ise 50 bin yat bağlama kapasitesine ulaşmak" dedi



Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Muğla´nın Dalaman ilçesinde Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü İskelesinin yapımı hakkında Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Altan´dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Yıldırım, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Muğla´nın, turizmin olmazsa olmazı yat limanı bakımından fakir illerinden bir tanesi olduğununu ve bu nedenle Dalaman´a kurulacak yat limanının Muğla için çok önemli olduğunu söyledi.

Muğla´nın 1132 kilometre sahil şeridi ile Türkiye´nin en eşsiz ili olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Bugün yat bağlama kapasitemiz 15 bin civarında. Bu sayıyı önümüzdeki 5 yıl içerisinde 25 bine çıkarmak istiyoruz. 2003 yılında bu sayı sadece 10 bin iken 15 bine çıkardık. 2023 hedefimiz ise 50 bin yat bağlama kapasitesine ulaşmak. Eğer bunu yapamaz isek turizmde ´avara kasnak´ gibi çalışırız. Geleni gideni misafir ederiz, ama para kazanamayız" diye konuştu.

Yıldırım, Türkiye´nin turizmden cüzi miktarda para kazandığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Deniz turizmi katma değeri yüksek bir turizmdir. Bağlama ve kışın konaklama. Turizmi 12 aya yayma bakımından burada kurulacak yat limanı bölge için hayati öneme sahiptir. Hukuki sorunlarımız var. Çevre ile ilgili sorunlarımız var. Bu sorunlar çok uzun süreçler aldı. Çevre ile ilgili olanlar büyük ölçüde çözüldü. Anıtlar ile ilgili son bir talep daha geldi. Onlar yapılacak ve biter bitmez de hemen çalışmalara başlayacağız. Hukuk devleti çok önemli, ama hukuk devletinde şunu anlamamız lazım. İşleri geciktirmek memleketin refahına yönelik faaliyetlerde zaman kaybı anlamına geliyor. Onun için biz bu anayasa değişikliğini önemsiyoruz. İşin özünü, gerekli olup olmadığı konusunda karar vermek uzmanların işidir. İcranın işidir. Yürütmenin işidir. Yargının işi sadece bu işi yaparken usulüne, esasına dikkat ettin mi, yasalara uydun mu, ihale kurallarına uydu mu bunlara bakması icap eder."

Dalaman´a yapılacak yat limanının ekonomiye, turizme ve burada yaşayan insanlara kazanç sağlaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Türkiye´nin önünü açacak 12 Eylül halk oylaması bunun için önem taşıyor. Eğer bu değişiklik olsa bugün bu işler böyle 15 sene beklemek zorunda kalmaz. 15 ayda yapılır, buradaki vatandaşlarımız da bu işten ekmek yer. Memleketimizde bu işten hakkı olan katma değeri sağlar. Önemli değil 15 sene geçti zaman kaybı oldu, ama geç olsun güç olmasın" dedi.

Yıldırım, artık işin sonuna gelindiğini kaydederek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Yatırımcı hazır, bakanlık hazır, plan ve projeler hazır, en son arka planda koruma amaçlı bir plan talebi oldu, onu da yapacağız ve nereye kadar isterlerse oraya kadar gidip yapacağız. Yöneten biz olsak, şimdiye kadar 15 sefer temel atmıştık. Burada artık Dalaman halkının duyarlı olması lazım. Yeşile, tarihe ve kültürel değerlere hepimizin saygısı var, ama bir yandan da elimizdeki kaynaklarla bu güzel imkanları seyretmekten de herhalde hiç kimse memnun olmaz. Buranın ekonomiye, turizme bir fayda sağlaması insanımıza aş, iş, ekmek sağlaması lazım. Devlet idaresi ciddiyet ister. Bizim çıkıp ta her şeyi şikayet edecek halimiz yok. Mücadele ede ede bu işi de tamamlayacağız." Bakan Yıldırım buradaki incelemenin ardından Ortaca ilçesine geçerken bir benzinlikte mola vererek, devam eden Ortaca-Köyceğiz bölünmüş yol çalışmaları hakkında Karayolları  İzmir  2. Bölge Müdürü Erol Altun´dan bilgi aldı.
AA


Geri Dön