28 / 04 / 2024

Damga vergisi beyanı nereye verilir?

Damga vergisi beyanı nereye verilir?

Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imzalayan kişiler olarak karşımıza çıkıyor.Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler ödüyor. Peki, damga vergisi beyanı nereye verilir?



Damga vergisi beyanı nereye verilir?

Kira kontratı damga vergisine tabi kağıtlar arasında yer alıyor. Mesken kira kontratında damga vergisi oranı, gerçek kişilerin konutlarının mesken olarak kiraya verilmesi halinde kira sözleşmeleri damga vergisinden muaf tutuluyor. 


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekli (2) sayılı Tablo’sunun 34 numaralı fırkası:  

“Söz konusu kâğıtlar (vergiden istisna edilmiş), resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödenir.”


Damga vergisi; kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade ediyor.

 

Damga vergisi 2014 oranlarına göre kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında vergi ödenmesi gerekiyor. Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama formülüne göre damga vergisi bedeli, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, damga vergisi beyanı nereye verilir?


Damga vergisi beyannamesinde vergi damgası oranı, mükellefler ve vergiden sorumlu kişilerin yer alması gerekiyor. Kira sözleşmelerinde damga vergisi, bir nüshadan fazla ise ayrı ayrı aynı oran ve miktarda damga vergisine tabi tutuluyor.Damga vergisi beyannamesinin vergi dairelerine veriliyor.


Damga vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön