27 / 04 / 2024

DAP Yapı 2010'da kapasitesini ikiye katlayacak

DAP Yapı 2010'da kapasitesini ikiye katlayacak

2009 yılında yaklaşık 500 adet konut üretimi gerçekleştiren DAP YAPI, 2010'da bu sayıyı ikiye katlayarak 1000'e çıkaracak



2009 yılında yaklaşık 500 adet konut üretimi gerçekleştiren DAP YAPI, 2010'da bu sayıyı ikiye katlayarak 1000'e çıkaracak.

1990'lı yıllardan itibaren inşaat sektöründe faaliyet gösteren DAP YAPI, Maltepe'de iki yeni kulenin inşaatına başladı.120 ve 140 metre yüksekliğinde, 212 konutu barındıran iki kule Dragos'taki gibi yelken konseptinde olacak. Kuleler, binada yaşayanların dairelerine sandalla gelip gideceği bir gölet içinde yer alırken, aynı konsept dahilinde 5 bin metrekare açık ve kapalı alanlı sosyal tesis de inşa edilecek. 2011 yılında tamamlanacağı belirtilen projede iki kulenin ortasında yer alacak 13 katlı bina ise DAP YAPI'nın Genel Müdürlük binası olarak kullanılacak.

Sektörün cesur adımlara ve cesur adamlara ihtiyacı var
DAP YAPI Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 2009'da krize rağmen Dragos Royal Towers'taki dairelerin yüzde 70'ini, Centro Futura'dakilerin ise yüzde 90'ını satmalarının, bu çapta bir proje için kendisini tetiklediğini belirtiyor. Ülkemizin kaygan bir ekonomiye sahip olduğunu ve dengelerin sıklıkla değiştiğini belirten Yılmaz, sektörün cesur insanların cesur girişimleriyle ilerleyebileceğinin altını çiziyor. Ancak bu elbette altı boş bir cesaret değil; 2001 yılında Türkiye'de yine ciddi bir kriz yaşandığı sırada 100 bin metrekare satılabilir alanı olan 600 konutluk Şelale Evleri'ni yaparak bitirdiklerini vurgulayan Yılmaz, projelere finansmanı hazırlayarak başlamanın, riskleri ortadan kaldıracağını dile getiriyor.

DAP projeleri butik niteliği taşır
Bugüne kadar binlerce konut ve 14.500 metrekare komple çarşı üretip satan DAP YAPI, halen inşaatı devam eden Dragos Royal Towers adlı projesini yıl sonunda tamamlayacak. Dünyanın en büyük krizinde satışa çıkan projede, daireler m2/ 4650-6000 TL fiyat aralığında olmasına rağmen alıcısıyla buluşmakta zorlanmıyor. Projelerinin hitap ettiği segment (B+A), butik niteliğindeki DAP konseptini benimsiyor. Yılmaz, piyasada çok sayıda oyuncunun aktif olmasını ekonomi açısından pozitif bir gelişme şeklinde değerlendirmekle birlikte, vatandaşlara "başladığı projeleri bitiren, rüştünü ispat etmiş müteahhitleri seçin" uyarısında bulunuyor. "Bin konutluk bir projenin üretiminde, yapılacak yatırımın en az yüzde 40 'lık bölümünün kaynak temininden sonra üretime başlanmalı. Bundan sonra atılacak adım, satışa dayalı finansman modeliyle projeyi üretmek olmalı" diyor. 

Dragos Royal Towers'ta son daireler
DAP YAPI'nın, gelecek için yaşam alanları oluşturma misyonuyla eskiden Bağdat Caddesi olarak anılan sahil yolunda, denize 92 adım mesafede inşa edilen Dragos Royal Towers'ta 4 residence blokta 212 daireden oluşuyor. Büyüklükleri 88-270 m2 arasında değişen 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelerin fiyatları 412 bin TL'den başlayıp 1 milyon 630 bin TL'ye kadar çıkıyor.

15 Mart'a kadar avantajlı fiyatlar
Benzerleri sadece Miami, New York ve Dubai gibi merkezlerde görülebilen projede dairelerin yüzde yetmişi el değiştirmiş durumda; son dairelerin satışı için 15 Mart'a kadar sürecek olan fiyat avantajları sunuluyor.

Rezidans hizmetleri dışında fitness center, açık/kapalı yüzme havuzları, tenis ve basketbol sahaları, yürüyüş/dinlenme alanları ve Spa merkezinin bulunduğu projede Kınalı, Heybeli, Burgaz ve Büyükada'nın enfes manzarasına hakim dairelerde yaşamak isteyenler için çok cazip ödeme koşulları oluşturulmuş.

Çekmeköy'ün en iyi ödeme planı Centro Futura'da
DAP YAPI'nın Ocak 2008'de başlayıp, Şubat 2009'da yaşama geçirdiği Centro Futura projesi 6'şar katlı 7 blok ve 203 bağımsız rezidanstan meydana geliyor. Yeni İstanbul diye adlandırılan Sancaktepe'de inşa edilen projede, kalan son daireler için Çekmeköy bölgesinin en iyi ödeme kampanyası sunuluyor. 15 Nisan'a kadar sürecek olan kampanyada, kalan son daireler için, 120 aya 0,67 faiz oranı, isteyene 180 aya kadar vade uygulanıyor. 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 tipinde, 71 m2 ile 263 m2 büyüklüğündeki rezidanslar, bahçe ve teras dubleks seçenekleriyle alıcısını bekliyor.

Sempatik Japon mimarisi
Japonların Osaka Sistem diye adlandırdığı bitişik nizam proje, sempatik ve renkli mimarisiyle dikkat çekiyor. Sosyal tesisin, modern yaşamın temel bir parçası olarak yapılandırıldığı projede üç katlı otopark, açık ve kapalı yüzme havuzu, fitness center çocuklar için oyun parkları, yürüyüş ve dinlenme alanları, Aquapark, restoran ve kafelerin yanı sıra 44 adet dükkandan oluşan bir alışveriş merkezi de bulunuyor.


YORUM: DAP YAPI Yön. Kur. Bşk. Ziya Yılmaz:
"Girdiğimiz yerde yatırımlar bizden sonra artıyor"
Birkaç yıl evvel, yaptığımız röportajlarda şehir taşınıyor demiştik. Dediğimiz büyük oranda doğrulandı. İnsanlar, Anadolu yakasında Maltepe, Kartal, Dragos gibi yerlere taşındı. Yeni projeler hayata geçmeye başladı. Sanayi, limanlar, hava alanı ve Formula 1 de bu geçişte önemli roller aldı. Bu taşınma yeni ve güzel projeler üretildikçe devam edecektir. Uzun yıllar şehir içinde, daracık sokaklarda, yeşil alanları kısıtlı, otopark yerleri olmayan, kısaca sosyal donatı alanlarından mahrum yaşayan halk, yeni ve düzenli yerleşimlere daha iyi sosyal donatı ve sosyal yaşam alanlarına deprem korkusunu da ekleyerek geçiş yapmıştır.

Şimdi hedef Kartal, Maltepe, Dragos
İş dünyası da düzenli ve yeterli altyapı olanakları dolayısıyla Anadolu yakasını tercih ediyor. Bankaların çoğunun bilgi işlem merkezleri Anadolu yakasına kaydı. Çünkü şehir içi sonradan ekleme, düzeltme ve onarma ile bu imkanları veremiyor.

Ulaşım avantajları cezbediyor
Anadolu yakasının Büyükdere Caddesi ve Levent'i olma yolunda ilerleyen bölge, ulaşım ve konum açısından çok avantajlı bir noktada bulunuyor. E5 ve TEM bağlantısı hem özel araç hem de toplu taşıma için güçlü ulaşım aksları yaratıyor. Kadıköy -Tuzla istikametinde, çift yönlü hafif raylı sistem güzergahı önemli bir ayrıcalık. Kısa sürede tamamlanması beklenen ve Kartal-Kadıköy arasını 15 dakikaya indirecek olan metrobüs hattı ile  Marmaray  projesi bölgeye değer katacak.

Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi
Kartal'ın Anadolu yakasının merkezi haline getirilmesi vizyonuyla planlanan, Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi, nitelikli konut siteleri, hizmet ve kültür alanları, opera binası, Kartal marinası, Adliye Sarayı, oteller ve sosyal alanlarıyla bölgeye yakın bir tarihte önemli bir nüfus sirkülasyonu kazandıracak. Konut ve işyeri talebi hızla artacağı için yatırım açısından çok avantajlı.Ziya Yılmaz, bu projeyle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Türkiye'de bir deprem gerçeği var. İstanbul'daki konut stoku çok kötü. Neredeyse yüzde 70'inin değişmesi lazım. Daha önceki deprem yönetmeliği zamanında yapılan tüm yapıların yenilenmesi gerekiyor. Yeni dönemde İnşaatçılar Derneği İnder'in yönetim kuruluna girdik. Biz de müteahhitler olarak bundan sonra depremle ilgili çalışmalara derneğimiz aracığıyla devam edeceğiz."

"Artık inşaat teknolojisi çok değişti, kalite yükseldi. Müteahhitler de yeni yönetmeliklere uyuyor" diye konuşan Ziya Yılmaz, değişimi şöyle anlatıyor:
"Dünyanın en iyi müteahhileri Türkiye'den çıkıyor. Artık sektörde klasik Laz müteahhit denilen insanlar yok. Gerçi ben de Karadenizliyim, Sürmeneliyim ama DAP Yapı ile sektöre bir profesyonellik, kurumsallaşma getirdik. Ben sektördeki en geç patronlardan biriyim, 36 yaşındayım. 16 yıldır bu sektördeyim. Bugün iyi bir noktaya geldik ama inanın çok çalışıyorum. Babadan kalma bir iş değil bizimki. Benim babam taş ocağı işletmeciliği yapıyordu ama mesleğin içinde olan bir insandı. Biz DAP yapı ile daha profesyonel bir bakış açısı getirdik. Altından kalkamayacağımız işlere girmiyoruz. Hayat bir maratonsa, 100 metre koşucusu değil, uzun vadeli oyuncu olmaya çalışıyoruz. 2009 yılını çok iyi kapattık. Sektör yüzde 20 küçülürken, biz yüzde 25 büyüdük. Biz bunu, iyi projeler yapan bir marka olmayı başarmamıza bağlıyoruz.
2010 yılında toplam 300-350 milyon TL'lik proje üreteceğiz. Bizim gibi kaliteye önem veren firmalar proje geliştirirken, arazi ve malzeme fiyatları nedeniyle konut fiyatları artıyor. Biz de ister istemez lüks konut kategorisine giriyoruz.

"Konut fiyatları artabilir"
2O10'un 2009'dan çok daha iyi olacağına inanıyoruz. Uzun dönemde sektörün önü açık. Ancak 2010'un 4'üncü ayından sonra üreticiler konut fiyatlarına zam yapmak zorunda kalacak. Geçen yılın 9'uncu ayından bu yana zararına daire satan firmalar şimdi zam yapacak. Şu ana kadar ellerindeki stokları eritmeye çalıştılar ama şimdi piyasa hareketlenecek. Faizlerin de yükselmesi ihtimali var. Ev İhtiyacı olanlar bence beklemeden hemen atsınlar.  Çünkü, fiyatların ve faizlerin aynı anda bu kadar düşük olması çok ender görülen bir şey. Yalnız onlara marka olmuş, güvenilir firmalardan ev almalarını öneriyorum."
Sibel Köklü/Ekonomist


Geri Dön