28 / 12 / 2024

Dap Yapı 2010'da neler yapacak?

Dap Yapı 2010'da neler yapacak?

2009 yılında yaklaşık 500 adet konut üretimi gerçekleştiren Dap Yapı, 2010'da bu sayıyı ikiye katlayarak 1000'e çıkaracak



DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, geçen yıl 500 adet konut üreten DAP YAPI'nın, bu yıl 1000 konut üretmeyi hedeflediğini söyledi. Maltepe ve Çağlayan'da üretecekleri projelerde 800-1000 adet konut ve iş yeri yapacaklarını anlatan Yılmaz şirketin yatırımlarının 300 milyon TL'ye ulaşacağını açıkladı. Uluslararası krizin etkilerine "durmak" yerine "çalışarak" tepki verdiklerine dikkati çeken Yılmaz, "Bu say de krize rağmen Dragos Royal Towers'ın yüzde 80'ini, Centro Futura'nın yüzde 90'ını satmayı başardık. İnşaatına yeni başladıkları DAP ROYAL CENTER'a yönelik ön talepler ise motive edici bir gelişme olduğuna dikkati çekti.

Ziya Yılmaz sorularımızı cevapladı.

Bize DAP Yapı hakkında bilgi verir misiniz?
90 yıllardan itibaren inşaat sektöründe faaliyet gösteren Dap Yapı bugüne kadar binlerce konut ve 14 bin 500 metrekare komple çarşı üretti. Bugün tamamlanıp teslim edilen projelerde onbinlerce insan yaşıyor.

2009 yılı sizin açınızdan nasıl geçti?

Amerika'da başlayıp ülkemizi de etkisi altına alan krize rağmen Dragos Royal Towers'taki dairelerin yüzde 30'unu sattık. Ülkemiz kaygan bir ekonomiye sahip olduğu ve dengeler sıklıkla değiştiği halde, sektör cesur insanların cesur girişimleriyle ilerleyebilir. Ancak bu elbette altı boş bir cesaret değil; 2001 yılında Türkiye'de yine ciddi bir kriz yaşandığı sırada Kağıthane'de 100 bin metrekare satılabilir alanı olan 600 konutluk Şelale Evleri'ni sataarak bitirdik. Projelere finansmanı hazırlayarak başlamak, riskleri ortadan kaldıracaktır. Yılmaz piyasada çok sayıda oyuncunun aktif olmasını ekonomi açısından pozitif bir gelişme şeklinde değerendirmekle birlikte, vatandaşlara "başladığı projeleri bitiren, rüştünü ispat etmiş müteahhitleri seçin" uyarısında bulunuyor. "Bin konutluk bir projenin üretiminde, yapılacak yatırımın en az yüzde 40'lık bölümünün kaynak temininden sonra üretime başlanmalı. Bundan sonra atılacak adım, satışa dayalı finansman modeliyle projeyi üretmek olmalı" diyor.

Krizden çıkışın sinyalleri alınmaya başladı mı, bu yıl ve önümüzdeki yıl patlama bekliyor musunuz?

Krizin etkileri pek çok sektörü durma noktasına getirdi. 2005'teki canlılığın aksine daralma yaşayan inşaat sektörü arz ve talep cephesindeki tıkanmadan payını aldı. Uluslararası camia rotasını yeni ülkelere çevirdi. İran, Irak, Suriye ve Libya gibi ülkelerde yatırım fırsatları konuşuluyor. Ancak kurumsal yatırımcının bu pazarlara adaptasyonu zor. Dolayısıyla bir şekilde Türkiye'yi akıllarında tutmaya devam ediyorlar. Uzun vadede tercih edecekleri ülkeler sıralamasında Türkiye hala önemini koruyor. Şu anda yatırım yapmasalar bile küresel krizin etkilerinin azalmasıyla birlikte hızla yönelecekleri muhakkak. Ülkemiz genç nüfusu ve ekonomik büyüme potansiyeli ile ümit vaat ediyor. Bizler de, sektörün oyunculara olarak üzerimize düşeni yapmalı, işimize sahip çıkarak umudumuzu asla kaybetmemeliyiz.

Gelir seviyesi yüksek kesime konut üreten bir firma olarak İstanbul'un lüks konuta doyduğunu düşünüyor musunuz?

DAP projelerinin hiç biri standart konut kategorisinde değerlendirilemez; özellikli ve niteliklidir. Dolayısıyla çoğu zaman alıaya sunduğumuz kaliteli projelerle talebin oluşmasını sağladığımızı söyleyebiliriz. Başka bir deyişle talebe paralel arz yapmıyoruz; projelerimiz zaten ilgiyle takip edildiğinden talep zaten oluşuyor. DAP projelerinde yaşamayı seçenlere "ayrıcalıklı" hissettirmeyi hedeflediğimiz için maliyetler de kalite paralelinde ister istemez yükseliyor. Dragos Royal Towers adlı projemizde daireler m2/ 4.650-6.000 TL fiyat aralığında olmasına rağmen alıcısıyla buluşmakta zorlanmıyor. Projelerinin hitap ettiği segment (B+A), butik niteliğindeki DAP konseptini benimsiyor.

Empire State Binası'nın altyapısı, büyük ve köklü şirketler için yetersiz bulunduğu için bina bir yenilenme sürecinde. Türkiye'deki birçok ofis binasında teknoloji ancak o günün şartlarını karşılayacak ölçüde yapılıyor. Çünkü yarının teknolojisinin maliyeti var. Oysa biz bu maliyetleri göze aldık ve binalarımızı en modern şekilde inşa ettik.

Firma olarak alışılmış mimari anlayışın dışına çıkmanızın sebebi ne?

Yurtdışında, önünden geçerken durup seyrettiğimiz binaların benzerlerini artık bizler de üretiyoruz. Türkiye'de orijinal tasarımları olan, gelecek nesillere kalacak ve değerini uzun yıllar boyunca koruyacak binalar inşa ediliyor. DAP projeleri orjinalliğiyle hemen göze çarpar. 90'lı yıllardan itibaren ürettiğimiz projelerin "hani şu dev şelalenin aktığı proje" ya da "yelkene benzeyen kuleler" şeklinde anılması beni mutlu ediyor.

2010'da da DAP Yapı hangi ne yapacak?

2009 yılında yaklaşık 500 adet konut üretimi gerçekleştiren DAP YAPI, 2010'da bu sayıyı ikiye katlayarak 1000'e çıkaracak. Maltepe ve Çaglayan'da üretecekleri projelerde 800-1000 adet konut & iş yeri yapacak olan şirketin yatırımlarının toplam maliyeti 300 milyon TL. Uluslararası krizin etkilerine "durmak" yerine "çalışarak" tepki verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, krize rağmen Dragos Royal Towers'ın yüzde 80'ini, Centro Futura'nın yüzde 90'ını satmayı başardık. İnşaatına yeni başladıkları DAP ROYAL CENTER'a yönelik ön talepler ise motive edici bir gelişme.

DAP Royal Center'da rezervasyonlar başladı mı?

Evet. Maltepe'de inşaatına başladığımız 120 ve 140 metre yüksekliğindeki iki yeni kule, 210 konutu barındıracak. Dragos'taki gibi yelken konseptinde olacak rezidans kuleler, binada yaşayanların dairelerine sandalla gelip gideceği bir gölet içinde yer alırken, aynı konsept dahilinde 5 bin metrekare açık ve kapalı alanlı sosyal tesis de inşa edilecek. İki kulenin ortasında yer alacak 13 katlı bina ise DAP YAPI'nm Genel Müdürlük binası olarak kullanılacak. Projenin 30 ayda tamamlanması planlanıyor.
Zaman İnşaat Emlak/İlhami Çorumlu


Geri Dön