29 / 04 / 2024

Dap Yapı 5 projesine 700 milyon TL’lik yatırım yaptı!

 Dap Yapı 5 projesine 700 milyon TL’lik yatırım yaptı!

Dap Dalga Kule, Burgu Kule, Tango Kule gibi farklı tasarım projeler üreterek inşaat sektöründe fark yaratan Dap Yapı, tasarım projeleri ile büyümeye devam ediyor.



Markalı konut üreticileri arasında geliştirdiği tasarım projeleri ile dikkat çeken Dap Yapı, yeni projeleri ile yoluna devam ediyor. Şu anda devam eden 5 projesine toplamda 700 milyon TL’lik yatırım yapan şirket yeni projelerini hayata geçirme hazırlıkları yapıyor.

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Çağlayan’da bir ofis, Maltepe Dragos’ta residence temalı home office projesi ile kentsel dönüşüm projeleri yapmayı planladıklarını söylüyor.

Kentsel dönüşüm konusunda çok istekli olduklarına işaret eden Yılmaz, “Kartal sahil şeridinden Beykoz’a kadar, Sarıyer’den Halkalı’ya kadar İstanbul’un hemen her semtinde arazi Eştirmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Buralarda konut ve ofis projeleri yapmayı hedefliyoruz” diyor.

Ünü yurt dışına taştı

Konut üretmeye 1990’lı yıllarda başlayan Dap Yapı, Kağıthane’nin ilk markalı konudan olan Şelale Evleri’ni hayata geçirdi. 2000’li yıllarda Ümraniye’ye yönelen şirketin olgunluk dönemi eseri olarak adlandırılan Dragos Royal Towers, sektörün en prestijli projeleri arasında yerini aldı. Söz konusu proje sadece Dragos’la anılmakla kalmadı, kentin siluetini değiştiren eserlerden biri kabul edilerek Dap Yapı’nın ününü yurt dışına taşıdı.

Dap Burgu’nun da aynı şekilde İstanbul’un hatta Türkiye’nin orijinal tasarımlı binaları arasında üst sıralarda yer alması beklediklerini belirten Yılmaz şöyle devam ediyor:

“Dap Burgu 10 değil, 100 yıl sonra bile değerinden bir şey kaybetmeyecektir. İstanbul’da Kartal-Maltepe bölgesinde hayata geçirdiğimiz yelkenler için görenler durup inceleyecek, hatta dönüp bir daha bakacak demiştik. Gerçekten de öyle oldu. Yelken kuleler Dap markasıyla özdeşleşti.

Bugün o bölgede kime sorsanız biliyor. Adeta bir tarif unsuru olarak kullanılıyor. İlk 4 yelken kulenin yani Dragos Royal Towers’ın inşaatı tamamlandı. İkinci yelkenler dediğimiz Dap Royal Center’ın inşaatı ise sürüyor.”

Tasarım binalar

Daima orijinal tasarımları olan, gelecek nesillere kalacak ve değerini uzun yıllar boyunca koruyacak binalar inşa etmek istediğine dikkat çeken Yılmaz, “Biz inşaatçılar, her gün bir öncekinden daha iyisini yapmak adına çalışıyor, çabalıyoruz. Minik kum tanelerinden sanat eserleri üretiyoruz. Dap Yapı’nın amacı Türkiye’ye kalıcı eserler üretmektir. Projelerimiz şehrin çehresini değiştiriyor, güzelleşmesine katkıda bulunuyor” diyor.

İstanbul’un mevcut konut stoğunun çok eski olduğunu, üstüne bir de geleceği düşünmeden, günü kurtarmak adına yapılan işler eklendiğinde durumun hiç de iç açıcı olmadığına işaret eden Yılmaz, üretimlerinde ömürlük bir anlayışı benimsediklerini, bundan 50 yıl sonra bile üstün nitelikleriyle anılan projeler yaptıklarını belirtiyor.Projelerinin seçkin alıcılarla buluşması bir tesadüf olmadığını da vurgulayan Yılmaz şunları söylüyor:

“Projelerimiz, çirkin yapılaşmanın, çarpık zihniyetle inşa edilen binaların yanında bir tablo gibi durmakta. Cesur ve yenilikçi bir yaklaşımla planlanır, üstün mühendislik çözümleriyle hayata geçirilir. Dünyaca tanınmış mimar ve mühendislerin imzasını taşıyan, yerli ve yabancı uzmanların katkılarıyla şekillenen binalarımız, içinde yaşayanlara maksimum konfor sunar. İnşaatlarımızı daima söz verdiğimiz tarihten önce teslim ettiğimiz ve çağın en modern tekniklerini kullanarak ürettiğimiz için projemizin daha şimdiden yüksek bir ön talep gördüğünü söyleyebilirim. Projelerimizde hayat başladığında gelip yerleşen seçkin aileler başta olmak üzere, görünümü ve kalitesiyle öne çıkan tüm üretimlerimiz çevreye katma değer sağlamıştır.”


14 kule yapacaklar

İnşaat sektörünün Avrupa Yakası’nda Levent- Maslak hattı denilen bölgede yoğunlaşıp, art arda yükselen binalar üretmesi bir başlangıç süreci olurken bugün Anadolu Yakası’nda da benzer bir gelişim izleniyor. Halen devam eden ve önümüzdeki süreçte hayata geçirilecek projeleri tamamlandığında Dap Yapı Kartal-Maltepe bölgesine toplam 14 kule kazandırmış olacak.

Yılmaz, “Kartal-Maltepe sahili Levent-Maslak hattına benzer bir silüet kazanacak. Yelkenlerin baş döndüren komşusu Dap Burgu, Anadolu Yakası’nın landmark’ı olacak” diyor.

Satışlardaki hareketi faizlerin belirlediğine dikkat çeken Yılmaz şöyle devam ediyor:

“İnsanlar faiz oranlarındaki 1 'i bir tür psikolojik sınır olarak kabul ettiler. Konut faizleri, 1 ’in altma düştüğünde satışlar canlanıyor. Faizlerin yanında, alıcı ve satıcının bir şekilde uzlaşmanın yolunu bulduğunu da görüyoruz. Konut üreticileri kendi özkaynaklarını devreye sokarak alıcıyı destekliyorlar.”

Mesut Yılmaz ile akraba değiliz

Dap Yapı’nın sahibi Ziya Yılmaz'ın eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ile kuzen olduğu hatta Mesut Yılmaz'ın Dap Yapı'da ortaklığı olduğu yolundaki söylentileri Ziya Yılmaz'a sorduk. Yılmaz, Mesut Yılmaz ile sadece soyadı benzerlikleri olduğunu kendisiyle tanışmadıklarını söylüyor. Mesut Yılmaz’ın Rizeli, kendisinin de Trabzonlu olduğuna dikkat çeken Yılmaz "Keşke kuzen olsaydık" diyor.

Gelirleri arttıkça ev alıyorlar

Son yıllarda konut arzı kadanmasına rağmen fiyaüar yine de artıyor. Çünkü, talep arzdan canlı. Önümüzdeki süreçte konuta talebin yoğun olacağı, fiyatların yüzde 10-20 civarında yükseleceği öngörülüyor. Araştırmalar, Türkiye’deki konut fiyatlarının girdiği artış sürecinin, bir süre sonra dünyadaki metropollerde bulunan konut fiyatlarıyla eşideneceğini belirtiyor. Önümüzdeki dönemde gayrimenkulün sadece kullanım amaçlı satın alınmayıp, yatırım anlamında da değerleneceğinin aşikar olduğuna dikkat çeken Yılmaz, insanların gelir düzeyleri artıkça ev aldıklarını da vurguluyor.

Türkiye’ye yabancıların ilgisinin artması için de alım yapmalarının kolaylaştırılmasının önemine işaret eden Yılmaz şunları söylüyor:

“Yabancıların Türkiye’den alımlarınm kolaylaştırılmasıyla birlikte Türkiye’ye olan ilgileri de arttı. Biz de yabancılara satış yapmak üzere çeşidi çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Arap ülkelerinden yoğun talep alıyoruz. Buralara yönelik kampanyalar düzenleyeceğiz. Yılda 20-30 bin adet konutu yabancılara satsak 10 milyar dolar kazanabiliriz. Bu da ikentsel dönüşüme kaynak oluşturulmasını sağlayacaktır. ”


Ekonomist Dergisi



Geri Dön