17 / 11 / 2024

DAP Yapı'dan Türkiye'yi uçuracak fikir!

DAP Yapı'dan Türkiye'yi uçuracak fikir!

DAP Yapı'nın patronu Ziya Yılmaz, "4 milyar dolarlık yabancı satışını 15 milyara çıkaracak önerimizi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye ilettik. Bu fikir ülkeyi uçurur" diye konuştu.




Ocak ayında Ankara'da düzenlenen 'İnşaat Sektörü Zirvesi'nde hükümete taleplerini ileten inşaatçılar geçtiğimiz hafta cuma günü de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yle bir araya geldi. Başbakan'ın toplantıdaki "ülkeyi uçuracak proje söyleyin" sözlerine ilk öneriyi KONUTDER Başkan Yardımcısı ve DAP Yapı'nın patronu Ziya Yılmaz getirdi. Yılmaz, Zeybekci'ye "Turizm ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ortak bir müdürlük kursun. Bu müdürlük, bize hedef ülkeler belirlesin, buralarda Türkiye'yi tanıtalım. Tanıtım ofisleri açalım. Bu planla, Türkiye 40 yerine 70 milyon turist çeker. 4 milyar dolarlık yabancıya konut satışı 15 milyara çıkar" dedi. Ziya Yılmaz, Sabah gazetesinin sorularını yanıtladı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan toplantıyı sektör açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 


Başbakanı ve kabineyi tebrik ediyorum. "Hükümet konuta desteğini kesti, artık sanayiye ağırlık verilecek" denildiği dönemde bizleri çağırıp, bunun böyle olmadığını anlattılar. Bu bizi hem şaşırttı hem de gururlandırdı. Hükümetin sektörün yanında olduğunu görmemiz sektöre ivme kazandırıyor. Hem tüketici hem de imar yasasında birçok sıkıntımız var. Hepsini paylaştık. Önceden çok moralimiz bozuktu, duvara çarptığımızı hissediyorduk. Toplantıdan çıkışta hepimiz çok pozitiftik. 


TAPUYA ŞERH KONUŞULDU 


Toplantının gündemine ne damga vurdu? 


Biz sektörün sıkıntılarıyla alakalı sunum yaptık. Bakanlar not aldı, sonra görüş bildirdi. Başbakanımız da sunumlar bitince düşüncelerini anlattı. Bizim en büyük kabusumuz ürünü geliştirdiğimizde o müktesep hak olmuyor. Bunun üzerinde çok durduk. İmar arttığı zaman nasıl değer artışı oluyorsa, düştüğünde de geliştiriciye bunun bedelinin ödenmesi lazım. Başbakan bu talebimize hak verdi. Bir başka sorun da tapuya şerh olayı. Normalde sektörde işlemeyecek bir maddeydi bu. Şimdi bu maddenin çözülmesi gündemde. Eskiden Ankara'da kanunlar çıkar ve uygulanırdı. Şimdi görüyoruz ki, kanun çıkarken artık bizlerle oturulup, konuşulacak. Yanlış çıkan bir şey olursa, işin mutfağında olduğumuz için en büyük zararı da biz görüyoruz. Bu yüzden istişare etmek iyi olacak. Bundan sonra çalışmaları hep beraber yapacağız. 


4 MİLYAR DOLAR 15 MİLYARA ÇIKAR


Ekonomi Bakanı'yla görüşmeniz nasıl geçti? Teşvik gelecek mi? 


Ekonomi Bakanımıza yabancıya satış ve ihracat konusunu dile getirdik. Geçen yıl yabancıya 4 milyar doları aşkın satış yapıldı. Bunu yıllık 15 milyar dolar seviyesine çok kolay çıkarabiliriz. Bunun için de tanıtımlara ağırlık vermemiz gerekiyor. Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ortak bir müdürlük kurmasını talep ettik. Bu müdürlük, bize hedef ülkeler belirlesin ve buralarda Türkiye'yi tanıtalım. Bu ülkelerde tanıtım ofisleri açalım. Fuarlara katılanlara da destek verilsin. Bu planla birlikte 40 milyon turist geliyorsa 70 milyona çıkarırız. Geriye bakarsanız, 20 yılda, 200 milyar para yapar. Kentsel dönüşüme 800 milyar para yatırılacak. Siz yarısını otomatik olarak lüks konut satarak içeri sokmuş oluyorsunuz. Başbakan toplantıda, "ülkeyi uçuracak proje söyleyin" demişti. İşte o fikir budur. İstikrara çok güveniyoruz. Üzerimize ne düşüyorsa yaparız.


700 MİLYONLUK 3 PROJE BAŞLATIYOR


DAP Yapı'nın gündeminde neler var? 


Bin 100 konut sattık. Bu yıl içinde satışımızı tamamlarız. Okul, hastane ve iş merkezi projelerimiz ruhsat aşamasında. İhalelerini de yapıp, satışa çıkaracağız. Hep hayalim olan bir şey vardı. Projelerimde cami yapmak istiyordum. Allah bu projemde nasip etti. Burada su üzerinde bir cami projemiz var. Projenin önüne yaptığımız yol-kavşak yatırımı da bu ay açılıyor. Sadece burası 30 milyon liralık bir yatırım.


İstmarina'da son durum ne? 


2014'te yaklaşık 1 milyara yakın satış cirosu yakaladık. Bu yıl 3 proje lansmanı yapacağız. 700 milyar liralık yatırımla Taksim, Dragos ve Kartal'da yeni projeler geliştireceğiz. 2015 bizim arazi geliştirme yılımız olacak. 


SOSYAL KONUT İÇİN UCUZ ARAZİ VERİLSİN


Başbakan'ın açıkladığı eylem planına göre, 2018'e kadar 40 bin sosyal konut yapılması gündeme geldi. Siz sosyal konut yapmayı düşünüyor musunuz? 


Sosyal konutu sadece  TOKİ  üretebiliyor. Ama bu, sadece TOKİ'nin altından kalkabileceği bir durum değil. Burada özel sektörün teşvik edilmesi lazım. Ucuz araziler verilebilir. KDV düşürülebilir. Harçlara muafiyet gelebilir. O zaman biz de sosyal konut yapabiliriz. Öbür türlü bizim maliyet kalemleri üst üste birikiyor. O zaman da biz lüks kesime konut yapıyoruz.


DAP'I EMAAR GİBİ MARKA YAPACAĞIM


Şehir merkezinde proje geliştirmeyi düşünüyor musunuz? 


2 merkezi lokasyonda kentsel dönüşüm çalışmamız var. Birisi Çamlıca, diğeri Yenisahra Palladium'un karşısında. Avrupa yakasında Etiler'de görüşmelerimiz devam ediyor. Bodrum'da arazi bakıyoruz. Konut projesi yapmayı düşünüyorum. Arjaan, Burgu ve Tango projelerimizi know-how olarak hayata geçirdik. DAP Yapı'yı Emaar gibi bir dünya markası yapmayı hedefliyorum.


EMSAL ARTIŞINI ZİNHAR DESTEKLEMİYORUZ


Rant vergisi konusu neye bağlandı? 


Bir defa rant vergisi ismi nasıl çıktı bilmiyorum ama Başbakan bunun önünü kapattı. Rant kelimesinin sektöre yapıştırılması çok yanlış. Biz geliştiriciyiz. Küçücük kum tanelerinden kocaman eserler oluşturuyoruz. Sektörün rantla anılması bizi üzüyor. Başbakan kişisel emsal artışı yapılırsa buradan oluşan değer artışından vergi alınacağını söyledi. Bunu destekliyoruz. Emsallerin artmasını zinhar desteklemiyoruz. Sadece şunu söylüyoruz; oyunun kuralları netleşsin. Devlet diyor ki, imarlar değişecekse buradan vergi alınsın. Kesinlikle katılıyoruz. Ama bu makul oranlarda olsun. Bunlar da bizlerle paylaşılsın. 


Peşinata yapılan yüzde 15'lik teşviki nasıl buldunuz?


Tekstil, sanayi ve turizm başta olmak üzere tüm sektörler destekleniyor. Ama konuta teşvik yok. Peşinatta 15 teşvikini çok yerinde buluyorum. Bunun başka teşviklerle de desteklenmesi lazım. Türkiye'de 6.5 milyon konut dönüşecek. Burada devlet teşviki kesinlikle olması gerek. Banka faizleri çok yüksek. Türkiye'de ortalama 60 ayı geçmiyor. Avrupa'da 20-30 yıl. Bunlar karşılaştırılınca alım gücünün de düşük olduğu görülüyor.


Seda Tabak / Sabah




Geri Dön