02 / 05 / 2024

Dar alanlarda yüksek performans: Depolayın saklayın!

Dar alanlarda yüksek performans: Depolayın saklayın!

Küçük mekanlara uygulayacağınız hilelerle yaşam alanlarından daha yüksek performans elde edebilir, alanın kullanım potansiyelini arttırabilirsiniz...



Hayatlarımız öyle çok çöple dolu ki, eski kurumuş yapıştırıcı tüplerinden, unutamadığımız kinlerimize kadar binlerce gereksiz şeyi yanımızda taşıyoruz. Bu şekilde sabahları kalkabilmemiz bile bir mucize" diyor yazar ve hayat koçu Gail Blanke. "Eğer ilerlemek ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız, bazı şeylerin gitmesine izin vermelisiniz."

Karmaşayı temizlemenin, özellikle çevreci bilinçle hareket etmeye çalışmanın, fazladan bir çaba gerektirdiğini unutmayın!

Hayır kurumlarına, komşulara veya yakınınızdaki okula vermek için eşyaları tek tek ayrıştırmak, geri dönüştürmek, elektronikleri ayıklamak vs., yani teslim bayrağını çekip her şeyi çöpe doldurmak yerine doğru yolu bulmak, çok daha düzenli çaba ve zaman ister. Blanke bu sürecin tamamlanması için en fazla iki hafta süre biçmiş. Durum böyleyse bugünden başlamakta fayda var:

-Dağınıklık demek, esas olarak 'çok fazla eşya' demektir. Tamamen minimalist olmak zorunda değilsiniz. Kafanızdaki mükemmelliğe ulaşamayacağınız için düzenlemekten kaçınıyorsanız, esas noktayı kaçırıyorsunuz demektir: Önemli olan mükemmel olmak değil, daha organize olmaktır.

-Odalarınızın potansiyeline odaklanın, sınırlarına değil. Alanı genişletmek sahip olduklarınızla değil, onları nasıl organize ettiğinizle ilgilidir. Evinizin bütün bölümlerini gezerek boşa harcanmış boşlukları depolama alanları olarak değerlendirin. En küçük evde bile depolama olasılığı sınırsızdır.
 
-Dağınıklığa son vermek sadece eşyalarınızı düzene sokmak demek değildir: Evinizi kontrol altına almak ve sevdiğiniz ama varlığını bile unuttuğunuz eşyalarınızı tekrar keşfetmek demektir. Bu da çok zevklidir.

-Temizleme işlemini uygularken tarafsız davranmanız gerekir. Ayıklarken sadece en sevdiğiniz hatıralarınızı saklayın. Kendinize şu soruları sorun: 'Bunu en son ne zaman kullandım? Bundan kaç adet var? Bunun benim için gerçekten duygusal bir değeri var mı?' Eğer bir şey faydadan çok zarar vermeye başlıyorsa, o şey gitmek zorunda...

-En dağınık odanıza girin ve orayı iyice bir düzene sokun. Atılacaklar için siyah çöp torbaları, yardım kuruluşlarına (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği www.cydd.org.tr, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı www.tegv.org gibi) bağışlanacaklar için de mavi çöp torbaları hazırlayın. En sevdiğiniz şarkıyı açın ve telefonlara cevap vermeyin. Bu yaptığınızın çok ciddi bir iş olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

-Eşyaları saklamak için onları bir yerlere sıkıştırmaya çalışmayın. Neleri gizlemek ve göstermek istediğinizi belirleyin. En çok kullandığınız eşyaları kolay ulaşabileceğiniz alanlara yerleştirin. Odanın büyüklüğüne ve yerleştireceğiniz eşyalara uygun depolama üniteleri alın. Dar alanlar için duvara monte edilen sistemleri kullanabilirsiniz. Tekerlekli saklama üniteleri istediğiniz odaya taşıma açısından pratiktir.

-Eşyalarımı depolayacağım diye kutularla dolu odalar yaratmayın. Sonraki soru şu olabilir: Üniversite diplomamı hangi kutuya koymuştum?

-Özellikle hobi ve çocuk odalarında, kübik formlu, hareketli, çok fonksiyonlu, hem puf-oturma elemanı, hem de saklama kutusu olabilecek tekerlekli, renkli kutular, raflar da eğlenceli ve göze hoş gelen çözümler sunabilir.

Sıcacık bir kış için

Şömine konusunda geniş ürün yelpazesine sahip Meda Şömine'nin temsilcisi olduğu ünlü Fransız şömine üreticisi Cheminess Chazelles yepyeni bir koleksiyon hazırlamış. Mekanda farklılık yaratacak, varlığı ile ısıtacak bu yeni koleksiyon sadece dış giydirmeler ile değil, şöminenin en önemli parçası olan yanma hazneleri için de yenilikler sunuyor. Tokyo model şöminede siyah granit üzerine mistik Uzakdoğu motifleri işlenmiş, www.medasomine.com
 
Duvarıma kelebek kondu!

Dekorjin duvar sticker ürünleri yaklaşık 1400 desen 21 renk ve sınırsız ölçü seçeneğiyle duvarları yeni oyun alanınıza çeviriyor. Markanın kendi üretimi olan ve istenilen tasarımın uygulanabildiği aynalar ise sezon evlerine hareket katacak. Kırılmazlık özelliğine sahip olan aynaları çocuk odalarında da güvenle kullanabilirsiniz. Sadece duvarla sınırlı değilsiniz: mobilyalar, cam yüzeyler, beyaz eşyalar, aynalar gibi pek çok yüzeyde uygulanabilir. www.duvarsticker.com

Retro mobilyalar

Eski bir filmde görüp beğendiğiniz ya da çocukluğunuzda beraber büyüdüğünüz mobilyalar geri döndü. Geçmişe ait mobilyaları, malzemeleri, desenleri günümüze taşıyarak yaşadığımız mekânlara ruh katan Berker Mobilya, tümü el yapımı olan bu çok özel mobilyalarla kendi hikayesini yazıyor, www.halitberker.com

Suyun akışını  değiştiren tasarımlar

Yenilikçi ve tasarım odaklı banyo çözümlerinin lider markası ideal Standard International'ın uluslararası platformda büyük öneme sahip iki ödüllü Simply U serisi Türkiye'ye geldi. Dünyaca ünlü Alman tasarım ofisi Artefakt tarafından yaratılan Simply U, dünyanın en büyük ve tanınmış tasarım yarışmalarından Red Dot ve IF tasarım ödüllerini almıştı.

Kış tekstilleri

Sarev, yatak odalarınızı birbirinden zarif ve şık yeni koleksiyon ürünleriyle yeni mevsime hazırlıyor. Desenlerindeki ince hatları ve zarafetiyle yatak odalarının havasını değiştiren bu nevresim takımları nakışlı işleme görüntüsü kazandıran Matweiss Baskı ile üretiliyor. Yüzde 100 pamuk satenden üretilen, anti bakteriyel ve sanforized (çekmezlik garantili) özelliklerine sahip koleksiyon Sarev'in özel tasarım kutularında sunuluyor. www.sarev.com.tr

Yasemin AKSOY/Milliyet Emlak


Geri Dön