11 / 01 / 2025

Darphane Topkapı Sarayı'ndan Kartal'a taşınıyor!

Darphane Topkapı Sarayı'ndan Kartal'a taşınıyor!

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı, önümüzdeki günlerde Kartal'daki eski Tekel Sigara ve Ambalaj Fabrikası arazisine taşınacak olan Darphane'den boşalacak binanın kendilerine tahsis edilmesini istiyor



Topkapı Sarayı'nın yanıbaşındaki tarihî Darphane-i Amire binalarının bir bölümünde değerli kâğıtlar basılmaya devam ediyor. Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı, önümüzdeki günlerde Kartal'daki eski Tekel Sigara ve Ambalaj Fabrikası arazisine taşınacak olan Darphane'den boşalacak binanın kendilerine tahsisi halinde depolarındaki pek çok eserin gün yüzüne çıkacağını söylüyor.Topkapı Sarayı'nın avlusundaki tarihî mekânda hizmet veren Darphane, Kartal'daki eski Tekel Ambalaj Fabrikası'na taşınıyor. Darphane'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 380 yıl yönetildiği Topkapı'dan taşınması birçok tarihî eserin gün yüzüne çıkmasına imkân tanıyacak. Yılda 3 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan bir müzenin içindeki matbaanın taşınması kararının geç alındığını söyleyen Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. İlber Ortaylı, boşaltılacak binanın müzeye verilmesini istiyor.

Hazine Müsteşarlığı'na bağlı bir kurum olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, İstanbul'da iki yerleşkede hizmet veriyor. Cumhuriyet altını, madenî ufaklık para ve resmî mühürler Beşiktaş'taki merkez binada basılıyor. Nüfus cüzdanı, trafik, tescil ve sürücü belgeleri, pasaport ve harç pulları gibi değerli kâğıt üretimleri ise Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzesi olan Topkapı Sarayı'nın avlusunda bulunan Darphane-i Amire binasında hazırlanıyor. Topkapı Sarayı ve Arkeoloji Müzeleri arasında kalan Darphane binası, müzelerin yer ihtiyacı nedeniyle zaman zaman tartışmalara neden oluyordu. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı yetkililerinden Topkapı'daki Darphane binasının kendilerine devredilmesini istedi. Uzun süren fizibilite çalışmalarının ardından binanın taşınma kararı nisan ayında alındı. Kartal'da bulunan eski Tekel Sigara ve Ambalaj Fabrika binalarının bulunduğu arazinin 44 dönümlük kısmı Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararıyla Darphane ve Damga Matbaaları Genel Müdürlüğü'ne tahsis edildi.

'Binalar Topkapı Sarayı'na verilsin'

Topkapı Sarayı ve Arkeoloji müzeleri arasında bulunan son Darphane binası da 10 yıl önce boşaltılan diğer Darphane-i Amire binaları gibi Kültür Bakanlığı'na devredilecek. Milli Emlak tarafından Darphane Müzesi yapılmak şartıyla Tarih Vakfı'na 49 yıllığına tahsis edilen diğer Darphane-i Amire binaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müracaatı üzerine gerekli taahhütleri yerine getirmediği için mahkeme tarafından boşaltılmıştı. Darphane Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre önümüzdeki günlerde başlanacak taşınma işlemlerine yönelik faaliyetler, üretimi aksatmayacak şekilde hazırlanan bir çalışma takvimi ile sürdürülecek. Taşınma işlemlerinin ise 3 ay sürmesi öngörülüyor.

Darphane binasının boşaltılmasının gecikmiş bir karar olduğunu vurgulayan Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. İlber Ortaylı, binanın Topkapı Sarayı'na verilmesini istiyor. Binanın tahsisi halinde müzenin deposunda bulunan birçok eseri gün yüzüne çıkarabileceklerini söyleyen Ortaylı, çalışmaların acil olarak bitirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Darphane-i Amire binalarının İstanbul Arkeoloji ve Topkapı Sarayı müzelerine ortak olarak tahsis edileceği yönündeki çalışmaları hatırlatan Ortaylı, Arkeoloji Müzesi'ne çok daha büyük bir yerleşke yapılması gerektiğini söylüyor. Ortaylı, "Tüp geçit inşaatı kazıları başta olmak üzere arkeolojik kazılarda günlük 12-13 bin kadar arkeolojik eser bulunuyor. Bu eserlerin birçoğu tarihin seyrini değiştiren eserler. Yeni bir yer kurulması halinde müzenin yeni eserlerle bölgede çekim gücü haline geleceğini düşünüyorum." diyor.
SERKAN SAĞLAM /Zaman


Geri Dön