07 / 01 / 2025

Darüşşafaka, bağışlarla rezidanslar yaptırdı!

Darüşşafaka, bağışlarla rezidanslar yaptırdı!

Darüşşafaka 1863 yılından beri babası olmayan yoksul çocuklara eğitim imkânı sağlıyor. Şimdilerde 65 ilden imtihan ile seçilen yarısı kız, yarısı erkek 928 öğrenci Darüşşafakada yatılı olarak okuyor



Bu öğrenciler ilkokul 4üncü sınıfta okulda eğitime başlıyor, liseyi bitirince okuldan ayrılıyor. Okul döneminde her türlü ihtiyaçları karşılanan öğrenciler üniversite döneminde de burs verilerek destekleniyor.

Darüşşafakanın bir derneği var. Ben de dernek üyesiyim. Başkanımız Zekeriya Yıldırım. 928 yatılı öğrencinin yıllık eğitim gideri 20 milyon TL. Bu gideri dernek üyeleri ve bağışçıları karşılıyor.

Az veren candan, çok veren maldan. 290 bağışçının tereke bağışı var. Ölüme bağlı tüm varlıklarını bağışlamış durumdalar.
Darüşşafakanın 928 öğrenciyi okutabilmesi için bağış önemli ama, Darüşşafaka için bağış yapanlar da önemli.. Bağış yapanlardan özellikle ölüme bağlı olarak tüm varlıklarını bağışlayanlardan kimsesi olmayanları veya kimseye yük olmak istemeyenleri Darüşşafaka yalnız bırakmıyor. Onlara sağlıklarında, hastalıklarında ölünceye kadar bakıyor. 

Bağışçılar yaşlılar evleri yapıldı

Bu amaçla Darüşşafaka Yakacıkta 80, Maltepede 110, Şenesenevlerde 65 ve Urlada 175 odalı yaşlılar evi inşa ettirdi. Bunlara şimdilerde yaşlılar evi denilmiyor Rezidans deniliyor. Maltepede 40 odalı Özel Bakım Ünitesi ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi var.
Cuma günü Başkanımız Zekeriya Yıldırım ile önce Maltepe Özel Bakım Ünitesi binasını gezdik. Dr. Can Bostancı bize bağışçılardan özel bakım gerektiren durumlarda olanların kaldığı yoğun bakım odalarını gösterdi. Her odadaki bağışçının durumu bilgisayardan kesintisiz izleniyor. İsteyen hasta yakını evindeki bilgisayarda hastasının durumunu sürekli görebiliyor.

Daha sonra Maltepedeki rezidansa gittik. Müdür, psikolog Burak Uluaydın ve rezidansta kalan bağışçılarla yemek yedik. Tesisi gezdik. Yüzme havuzu, berberi, lokantası, oturma salonları var. Bağışçılar tek odada veya bir oda salon şeklinde ki dairelerde kalıyor. İsteyen odasını dairesini istediği gibi düşüyor. Ölünceye kadar hiçbir ödeme yapmıyor. Yemeği, içmesi, sağlık giderleri Darüşşafaka tarafından karşılanıyor.

Darüşşafakanın Maltepe'deki yaşlılar evi.

Bağışçıya Darüşşafaka güvencesi

Binanın yanındaki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin Başhekimi (Şarkıcı İbrahim Tatlısesin tedavi olduğu bölüm) Prof. Dr. Tunç Kalyon ile tanıştık. Merkezin imkânlarını gördük.

Oradan Şenesenevlerdeki rezidansa gittik. Müdiresi Banu Genç odaları gezdirdi. Isıtmalı havuzu ve spor tesislerini gördük. Bağışçıların rezidanslara yerleştirilmesinden sorumlu İlknur Kuzgun rezidansların giderlerinin nasıl karşılandığını anlattı.

Tekrarda yarar var. Darüşşafaka yaşlılar evi veya özel tedavi ve rehabilitasyon merkezi işletmiyor. Bunlar, Darüşşafakanın okuttuğu öğrencilerin eğitimini karşılamak için bağışta bulunanları ölünceye kadar yalnız bırakmamak için yapılan çalışmalar.

Rezidans binalarının büyüklüğünü, bağışçıların kaldıkları odaları, özel bakıma muhtaç ve sağlık sorunları olanlara yapılan bakımı görünce bu işe emek verenlere alkış tuttum. Ola ki Darüşşafakaya bağışta bulunmak isteyen vardır diye yazıyorum.

Darüşşafaka çiçek ve kurban bağışları da kabul ediyor. Kurban bağışı kabul ediyor ama kurban kesemiyor. Bağışın tamamını babasız çocukları okutmak için harcıyor.
Milliyet/Güngör URAS


Geri Dön