29 / 12 / 2024

DASK Anadolu Buluşmaları devam ediyor!

DASK Anadolu Buluşmaları devam ediyor!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Üyesi Can Akın Çağlar yaptığı açıklamada " Dünyanın en çok poliçe üreten üçüncü ülkesi konumuna gelmiş vaziyetteyiz " dedi.




Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Üyesi Can Akın Çağlar, "Dünyanın en çok poliçe üreten üçüncü ülkesi konumuna gelmiş vaziyetteyiz" dedi.


Çağlar, "DASK Anadolu Buluşmaları"nın Balıkesir ve Erzurum'dan sonra üçüncü durağı olan Sivas'ta Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen programın açılışında yaptığı konuşmada, toplumsal bilinç düzeyini ve DASK'ın farkındalığını artırmayı amaçladıklarını söyledi.


DASK hakkında bilgiler veren ve projeye inanan 6,7 milyon insana teşekkür ettiğini aktaran Çağlar, "Dünyanın en çok poliçe üreten üçüncü ülkesi konumuna gelmiş vaziyetteyiz" ifadesini kullandı.


Türkiye'nin ve dünyanın deprem riski altında olduğunu dile getiren Çağlar, dünya genelinde sadece 2013 yılında 140 milyar dolarlık doğal afet hasarıyla karşılaşıldığına ancak bunun sadece 45 milyar dolarının sigorta kapsamında olduğuna dikkati çekti.


Çağlar, Türkiye için en önemli doğal afet riskinin yüzde 61'le deprem olduğuna işaret ederek, "Topraklarımızın yüzde 66'sı birinci ve ikinci derece deprem riski altında. Nüfusumuzun yüzde 70'i, büyük sanayi kuruluşlarımızın yüzde 75'i aktif fay hatları üzerinde. 81 il merkezinin 57'si birinci ve ikinci deprem bölgesinde" diye konuştu.


Deprem sigortası priminin yılda ortalama 111 lira olduğuna işaret eden Çağlar, şunları kaydetti:


"Günde 30-40 kuruşluk rakamla 50-70 bin liralık varlığımızı sigortalayabiliriz. 1999 krizinden sonra artan bir DASK bilincine ulaştığımızı görüyoruz. Yüzde 4'lerden yüzde 38'lere ulaşan bir sigorta bilincinden bahsediyoruz. Toplumumuzun yüzde 90'ı bunun farkında olduğunu söylüyor. DASK poliçesi olarak 2,9 milyar liraya ulaşmış olmamıza rağmen uluslararası finansal enstrümanları kullanarak ulaştığımız güvence rakamımız 12 milyar lira. Bu, Sivas'ı iki kez yeninden inşa edecek büyüklükte. Bu havuzu biraz daha yukarı çıkarmamız durumunda, bütün risk ve sorumluluğun devletin üzerinden dünya üzerindeki bütün milletler üzerine dağıtılması açısından önemli bir adım olacak."


Çağlar, Türkiye'deki toplam poliçe sayısının 6,7 milyon, 2017 hedeflerinin ise 10 milyon olduğunu, bunun için bütün paydaşlarla çalışmalara yürüttüklerini belirtti.


Türkiye'yi il il taradıklarını dile getiren Çağlar, deprem yaşamış bölgelerde sigortalılık bilincinin daha yüksek olduğunu, özellikle bunun batı bölgelerinde çok daha yüksek olduğunu ifade etti.


Doğuya gittikçe sigorta bilincinin düştüğünü ancak Van'da deprem sonrasında bu bilincin çok arttığını anlatan Çağlar, Sivas'ta ise sigorta bilincinin Türkiye ortalamasının altında olduğunu ve yukarıya çekilmesi gerektiğini kaydetti.


DASK olarak bugüne kadar 22 bin hasarı karşıladıklarını dile getiren Çağlar, bunun için 160 milyon lira ödediklerini, sadece Van için 125 milyon lira ödeme yapıldığını aktardı.


Çağlar, DASK'ın dünyanın örnek aldığı bir  kurum haline geldiğini sözlerine ekledi. 


Konuşmanın ardından DASK Koordinatörü İsmet Güngör, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım'ın katıldığı panelde deprem ve deprem sigortası anlatıldı.


Panelin kapanış konuşmasını yapan Sivas Valisi Alim Barut da depremi en az hasarla atlatmak için hazırlıklı olmak gerektiğini bildirdi.


Depremde zaiyata yol açan asıl şeyin yapılar olduğuna dikkati çeken Barut, "Yapılar, daha sağlam olmalı. Türkiye olarak belli bir seviyeye geldik. 1999'dan önceki kaliteyle 1999'dan sonraki yapı kalitesi değişti" dedi.


Barut, devletin yanında millete de görev düştüğünü, imarlaşmanın ihtiyaçlara göre yapılması durumunda afetlerde zararların en aza ineceğini kaydetti.


AA


Geri Dön