DASK Bina Tasarımı Yarışması başlıyor!
DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması ’ nın ikincisi başlıyor. İnşaat mühendisi adayları yarışacak, binası sağlam kalan kazanacak.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması, 4 Mayıs’a kadar üniversite öğrencilerinin başvurularını bekliyor. İnşaat mühendisliği öğrencilerinin katılımına açık yarışmada, tüm takımlardan Ataşehir’de inşa edilecek bir otel projesi bekleniyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik’in başkanlık ettiği yarışmada takımların başarısı, bina maketi modellerinin depremi simüle eden sarsma masasındaki performansına ve teknik şartnameye uygunluklarına göre belli olacak. DASK, Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’yla geleceğin inşaat mühendislerinde depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini ve zorunlu deprem sigortası bilincini geliştirmeyi amaçlıyor.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), geleceğin inşaat mühendislerinde depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini ve zorunlu deprem sigortası bilincini geliştirmeye yönelik Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın ikincisine start verdi. Üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümünde okuyan öğrencilere yönelik yarışma “Dünya sallansın, sen sağlam dur” sloganıyla düzenleniyor. Yarışmada üniversite öğrencilerinin tasarladığı bina modeli maketleri, teknik şartnameye uygunluklarına ve sarsma masasındaki depreme dayanıklılık performanslarına göre değerlendiriliyor. Yarışmada birinci olan takım, üniversitesinin inşaat mühendisliği bölümüne deprem simüle eden sarsma masası kazandırıyor. Birinci, ikinci ve üçüncü olan takımdaki öğrenciler ise sırasıyla 10 bin, 5 bin ve 3 bin TL’lik para ödüllerini paylaşıyor.
Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın DASK’ın en prestijli projesi olduğunu ve yurt dışından mühendislik ve deprem alanında çalışma yürüten pek çok kurumun ilgi ve takdirini kazandığını belirten DASK Koordinatörü İsmet Güngör şunları ifade etti:
“DASK, Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nı hayata geçirirken ABD’de 10 yılı aşkın süredir düzenlenen benzer bir yarışmadan esinlendi. DASK ilki geçen yıl düzenlenen yarışmada o kadar büyük ve başarılı bir organizasyona imza attık ki bugün yurtdışından yarışmamıza talepler gelmeye başladı. Bu son derece gurur verici bir gelişme. Bu yıl da yarışmamızı ulusal düzeyde tutup bir adım daha ileriye taşıdıktan sonra önümüzdeki dönemde yarışmamıza uluslararası kimlik kazandırmayı hedefliyoruz.”
Üniversiteliler Ataşehir’de otel tasarlayacak
Yarışmaya katılan takımlardan, İstanbul’un Ataşehir ilçesinde çok katlı bir otel binası projesi geliştirmeleri ve bu projeyi balsa çıtalar kullanarak bir bina modeli maketine dönüştürmeleri bekleniyor. En az 20, en çok 30 kattan oluşması istenen otelin deprem yükleri etkisindeki performansının ve fayda/maliyet oranının yüksek olması talep ediliyor. Ayrıca yapı mimarisinin, otel amaçlı kullanılmaya ve gün ışığından azami ölçüde yararlanmaya elverişli olması da değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor.
Yarışmanın inşaat mühendisi adayı üniversite öğrencilerine akademik bilgilerini pratiğe dönüştürme ve iş hayatına hazırlanma fırsatı sunduğunu belirten Güngör sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye’nin değerli üniversitelerinde akademik çalışmalarına devam eden öğretim üyelerinden oluşan teknik danışma kurulumuz yarışma şartnamesini titizlikle ve tüm detayları dikkate alarak oluşturuyor. Amacımız, geleceğin inşaat mühendislerine deprem riski altındaki ülkemizde proje yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiğini göstermek. En büyük temennimiz, depremlerin can kayıplarına ve hasarlara neden olmadığı bir Türkiye inşa edebilmek.”
DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na inşaat mühendisliği bölümü bulunan üniversitelerden 5’er kişilik öğrenci takımları bir öğretim üyesi danışmanlığında katılabiliyor. 5 kişilik takımlardaki öğrencilerin yarısından çoğunun inşaat mühendisliği öğrencisi olması gerekiyor. Takımlar da mimarlık bölümü öğrencileri de yer alabiliyor.
Başvurular 4 Mayıs’a kadar devam ediyor
İki aşamadan oluşan yarışmada takımların 4 Mayıs’a kadar iki sayfalık proje önerileriyle DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması web sitesi (www.daskbinatasarimi.com) üzerinden başvurularını iletmeleri gerekiyor. Teknik Danışma Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başvuran projelerden 25 tanesi finale kalacak. Finale kalan takımlar projelerindeki bina modellerini balsa çıtaları kullanarak maketlere dönüştürecekler ve 28 – 30 Haziran tarihlerinde düzenlenecek final etkinliğinde yarışacaklar.
Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın ilk yılında rekor sayıda başvuruya ulaştığını belirten Güngör, “Geçtiğimiz yıl yarışmamıza 28 farklı üniversiteden 49 takım başvurdu. Yarışmamızın ilk yılında yakaladığı bu başarı bizi son derece gururlandırdı. Türkiye’de ilk kez düzenlenen bu yarışmanın geleceğin inşaat mühendisi üniversite öğrencilerinden gördüğü ilgi depreme karşı güvenli bir Türkiye için de büyük umut verdi” diye konuştu.
Yarışmaya Mustafa Erdik Başkanlık ediyor
Yarışmaya, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik’in başkanlık ediyor. Yarışmanın Teknik Danışma Kurulu, Doç. Dr. Beyza Taşkın, Doç. Dr. Eren Uçkan, Doç. Dr. Ufuk Hancılar, Doç. Dr. Güven Kıymaz ve Dr. Cüneyt Tüzün’den oluşuyor. Yarışmada bina maketi modellerini yapısal, mimari ve pazarlama iletişimi açısından değerlendirilecek jüride yer alacak isimler ise gelecek günlerde açıklanacak.
Yarışmanın kendisi de ödüllü
DASK, Depreme Dayanıklı Bina Tasarım Yarışması projesiyle sadece üniversite öğrencilerini ödüllendirmekle kalmadı ulusal ve uluslararası yarışmalardan kendisi de ödülle döndü. DASK, dünyanın en prestijli kurumsal sosyal sorumluluk ödül programlarından PR News CSR Awards’un etkinlik kategorisinde onur ödülüne layık görülürken MediaCat Felis Ödülleri’nin “Kamusal Sektörler” kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. MediaCat Felis’in “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” ve “Çevre ve Sürdürülebilirlik” kategorilerinde ise başarı ödülü aldı.