30 / 04 / 2024

DASK iskan zorunluluğu!

DASK iskan zorunluluğu!

Binalar yapılan DASK sigortası, olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlıyor. Peki, DASK iskan zorunluluğu var mı?



DASK iskan zorunluluğu!

DASK poliçesi, olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlayan ve her konuta yaptırılması zorunlu tutulan bir sigorta olarak ifade ediliyor.


DASK sigortasının yapılabilmesi için bazı koşullar aranıyor. Peki, DASK sifortasında iskan zorunluluğu var mı?


Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenlenebilmesi için "iskan izni"nin ibrazı zorunlu bulunmuyor.


Sigorta konusu binanın hangi tarihte inşa edilmiş olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Buna göre; 27 Aralık 1999 tarihinden önce yapılan binalar için "inşaat ruhsatı" aranmıyor.


Ancak, söz konusu yerlerin (arsanın veya binanın) tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi olmaları gerekiyor. Diğer bir deyişle hazine arazileri üzerine kaçak olarak yapılmış olan binalar için sigorta yapılmıyor. 


587 sayılı kanun hükmünde kararnamenin yayım tarihi olan 27 Aralık 1999 tarihinden sonra mesken olarak inşa edilen binalar için ise, ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı alınmış olması şartı aranıyor. Diğer bir deyişle, yeni binalar ancak "inşaat ruhsatı" bulunması kaydıyla sigortalanabiliyor. 


Buna göre her iki durumda da DASK koşulları arasında iskan zorunluluğu bulunmuyor.


DASK poliçesi için gerekli bilgiler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön