22 / 12 / 2024

Mevcut binalarda kat mülkiyetine geçme zorunluluğu kalkıyor

Mevcut binalarda kat mülkiyetine geçme zorunluluğu kalkıyor

Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu öngören uygulama değiştiriliyor. Bu çerçevede kasım ayı sonuna kadar kat mülkiyetine geçmeyenlere uygulanacak 1000 liralık para cezası kaldırılıyor



Yeni yapılacak binalarda ise kat mülkiyeti sürecinin re'sen işlemesi ve  bu noktada zorunlu kılınması planlanıyor. İşlemlerin re'sen yürütülmesiyle ayrıca  "kırtasiyeciliğin ve bürokrasinin azaltılması, vatandaşların yükünün  hafifletilmesi, tapu sicilinin ve planlarının güncel tutulması ile mali  kayıpların önüne geçilmesi" amaçlanıyor.

Bir binanın yapımı için esas oluşturan kat irtifakı, "binanın üstüne kat yapma hakkını" içeriyor. Kat mülkiyeti ise, inşaatı tamamlanmış ve yapı kullanma izin belgesi alınmış binalar için tesis ediliyor. Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirebilmek için iskan almak (yapı kullanma izin belgesi), kadastro müdürlüğünce cins tashihi değişiklik beyannamesi, Zorunlu Deprem Sigortası, Harçlar Kanununa göre vergi ilişiği olmadığına dair belge gibi bir takım koşulları sağlamış olmak gerekiyor.

Kat Mülkiyeti Kanununda 2007 yılında yapılan değişiklikle kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve yapı tamamlanıp, yapı kullanma belgesi alınmış ana gayrimenkullerde, 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunluluğu getirilmişti. Gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerinin her birine, 1000 lira para cezası verilmesi de hükme bağlanmıştı.        

Kat Mülkiyeti Kanununda yeni yapılacak değişiklikle bu uygulamadan vazgeçiliyor. Yasa Taslağının gerekçesinde, uygulamadan neden vaçgeçilmek istendiği şu şekilde açıklandı:

"Düzenlemeler, tapu sicilinin güncel tutulmasını sağlamak ve bir kısım mali kayıpların giderilmesi amacıyla yapılmış ise de kanunun amacının ve getirdiği düzenlemelerin kamuoyunda yeterince anlaşılamamış olmasının yanında kanunda belirtilen yükümlülükleri yapmak istemesine rağmen, tüm kat maliklerine ulaşamayan vatandaşlarımızın süresi içinde kat mülkiyetine geçememeleri nedeniyle idari para cezasına muhatap olma ihtimalinin varlığı ve bu durumun vatandaş arasında önemli ölçüde panik ve huzursuzluğa yol açması gibi nedenlerle idari para cezası uygulamasından vazgeçilmesi öngörülmektedir."

         "SÜREÇ RE'SEN İŞLEYECEK"

Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Taslağı, kat irtifakı tesis edilmiş yapılar için re'sen kat mülkiyetine geçilebilmesini düzenliyor.

Taslağa göre, yetkili idarenin, kat irtifakı kurulmuş yapı tamamlandıktan sonra vereceği yapı kullanma izin belgesinin bir örneğini, 60 gün içinde ilgili Kadastro Müdürlüğüne göndermesi gerekecek. Böylece süreç başlatılmış olacak.

Taslakta, "yapı tamamlandıktan sonra kat irtifakının, cins değişikliği ve kat mülkiyetine çevrilmesi, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve yasada belirtilen belgelere dayalı, talebe bağlı olmaksızın re'sen yapılacağı veya yaptırılacağı" belirtildi.

Mevcut yasada 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçişi zorunlu kılan ve para cezası içeren geçici madde de şu şekilde değiştirildi:

"Bu kanun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya ilgili idarenin Tapu ve Kadastro birimlerine göndermesi üzerine cins değişikliği ve kat mülkiyeti re'sen yapılır." (aa)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kat mülkiyeti yeni binalarda zorunlu

Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu öngören uygulam değiştiriliyor.Bu çerçeve de kasım ayı sonuna kadar kat mülkiyetine geçmeyenlere uygulanacak 1.000 liralık para cezası kaldırılıyor.Yeni yapılacak binalarda ise kat mülkiyeti sürecinin re'sen işlemesi ve bu noktada zorunlu kılınması planlanıyor.İşlemlerin re'sen yürütülmesiyle ayrıca 'kırtasiyeciliğin ve bürokrasinin azaltılması,vatandaşların yükünün hafifletilmesi,tapu sicilinin ve planlarının güncel tutulması ile mali kayıplarının  önüne geçilmesi 'amaçlanıyor.A.A'nın haberine göre,Kat Mülkiyeti Kanununda yeni yapılacak değişiklikle bu uygulamadan vazgeçiliyor.

Re'sen kat mülkiyetine geçilecek

Kat Mülkiyeti Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa taslağı,kat irtifakı tesis edilmiş yapılar için re'sen kat mülkiyetine geçebilmesini düzenliyor.Taslağa göre,yetkili idarenin,kat irtifakı kurulmuş yapı tamamlandıktan sonra vereceği yapı kullanma izin belgesinin bir örneğini,60 gün içinde ilgili Kadastro Müdürlüğüne göndermesi gerekecek.Böylece süreç başlatılmış olacak.Taslakta ,'yapı tamamlandıktan sonra kat irtifakının,cins değişikliği ve kat mülkiyetine çevrilmesi,kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve yasada belirtilen belgelere dayalı,talebe bağlı olmaksınız re'sen yapıalcağı veya yaptırılacağı'belirtildi.

Geçici madde değiştiriliyor

Mevcut yasada 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçişi zorunlu kılan ve para cezası içeren geçici madde de şu şekilde değiştirildi:'Bu kanun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış yapılarda,kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya ilgili dairenin Tapu ve Kadastro birimlerine göndermesi üzerine cins değişikliği ve kat mülkiyeti re'sen yapılır ' (Hürriyet)

Tapuda 'kat mülkiyeti' mecburiyeti kalkıyor 
 
Ev sahiplerinin korkulu rüyası olan kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu kalkıyor. Kat mülkiyetine geçişte zorunlu kılınan yapı kullanım belgesi (iskân) için vatandaştan 20'ye yakın belge isteniyordu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Meclis'e sevk edilen yeni yasa tasarısına göre ev sahiplerinin uykusunu kaçıran düzenlemeden vazgeçildi. 
 
Ayrıca 29 Kasım'a kadar kat mülkiyetine geçmeyenlere uygulanacak bin liralık para cezası da kaldırıldı. Buna karşılık yeni yapılacak binalarda ise kat mülkiyeti zorunlu kılınıyor. İşlemlerin resen yürütülmesiyle kırtasiyeciliğin ve bürokrasinin azaltılması, vatandaşların yükünün hafifletilmesi, tapu sicilinin ve planlarının güncel tutulması ile malî kayıpların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bir binanın yapımı için esas oluşturan kat irtifakı, binanın üstüne kat yapma hakkını içeriyor. Kat mülkiyeti ise inşaatı tamamlanmış ve yapı kullanma izin belgesi alınmış binalar için tesis ediliyor. Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirebilmek için iskân almak, kadastro müdürlüğünce cins tashihi değişiklik beyannamesi, Zorunlu Deprem Sigortası, Harçlar Kanunu'na göre vergi ilişiği olmadığına dair belge gibi birtakım şartları sağlamış olmak gerekiyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda 2007 yılında yapılan değişiklikle kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve yapı tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış ana gayrimenkullerde, 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunluluğu getirilmişti. Gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerine bin lira para cezası verilmesi de hükme bağlanmıştı.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yeni yapılacak değişiklikle bu uygulamadan vazgeçiliyor. Yasa taslağının gerekçesinde, uygulamadan neden vazgeçilmek istendiği şu şekilde açıklandı: "Düzenlemeler, tapu sicilinin güncel tutulmasını sağlamak ve bir kısım mali kayıpların giderilmesi amacıyla yapılmış ise de kanunda belirtilen yükümlülükleri yapmak istemesine rağmen, tüm kat maliklerine ulaşamayan vatandaşlarımızın süresi içinde kat mülkiyetine geçememeleri nedeniyle idari para cezasına muhatap olma ihtimalinin varlığı ve bu durumun vatandaş arasında önemli ölçüde panik ve huzursuzluğa yol açması gibi nedenlerle idari para cezası uygulamasından vazgeçilmesi öngörülmektedir."

Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Taslağı, kat irtifakı tesis edilmiş yapılar için resen kat mülkiyetine geçilebilmesini düzenliyor. Taslağa göre, yetkili idarenin, kat irtifakı kurulmuş yapı tamamlandıktan sonra vereceği yapı kullanma izin belgesinin bir örneğini, 60 gün içinde ilgili kadastro müdürlüğüne göndermesi gerekecek. Taslakta, "yapı tamamlandıktan sonra kat irtifakının, cins değişikliği ve kat mülkiyetine çevrilmesi, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve yasada belirtilen belgelere dayalı, talebe bağlı olmaksızın resen yapılacağı veya yaptırılacağı" belirtildi. Mevcut yasada 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçişi zorunlu kılan ve para cezası içeren geçici madde de şu şekilde değiştirildi: "Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya ilgili idarenin tapu ve kadastro birimlerine göndermesi üzerine cins değişikliği ve kat mülkiyeti resen yapılır." (Zaman)

Eski binalarda kat irtifakı zorunluluğu kaldırılıyor

Kat mülkiyeti yasa taslağına göre, sadece mevcut binalarda kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu kaldırılıyor. Öte yandan kat irtifakına geçmeyenlerin bin liralık cezayı ödememesi için de yeni bir düzenleme yapıldı

Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu öngören uygulama değiştiriliyor. Bu çerçevede kasım ayı sonuna kadar kat mülkiyetine geçmeyenlere uygulanacak bin liralık para cezası kaldırılıyor. Yeni yapılacak binalarda ise kat mülkiyeti sürecinin re'sen işlemesi ve bu noktada zorunlu kılınması planlanıyor. Bir binanın yapımı için esas oluşturan kat irtifakı, "binanın üstüne kat yapma hakkını" içeriyor. Kat mülkiyeti ise, inşaatı tamamlanmış ve yapı kullanma izin belgesi alınmış binalar için tesis ediliyor.

Kat Mülkiyeti Kanununda yeni yapılacak değişiklikle birtakım uygulamalardan vazgeçiliyor. Yasa taslağının gerekçesinde, uygulamadan neden vaçgeçilmek istendiği şu şekilde açıklandı: "Düzenlemeler, tapu sicilinin güncel tutulmasını sağlamak ve bir kısım mali kayıpların giderilmesi amacıyla yapılmış ise de kanunun amacının ve getirdiği düzenlemelerin kamuoyunda yeterince anlaşılamamış olmasının yanında kanunda belirtilen yükümlülükleri yapmak istemesine rağmen, tüm kat maliklerine ulaşamayan vatandaşlarımızın süresi içinde kat mülkiyetine geçememeleri nedeniyle idari para cezasına muhatap olma ihtimalinin varlığı ve bu durumun vatandaş arasında önemli ölçüde panik ve huzursuzluğa yol açması gibi nedenlerle idari para cezası uygulamasından vazgeçilmesi öngörülmektedir."

SÜREÇ RE'SEN İŞLEYECEK

Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Taslağı, kat irtifakı tesis edilmiş yapılar için re'sen kat mülkiyetine geçilebilmesini düzenliyor.

Taslağa göre, yetkili idarenin, kat irtifakı kurulmuş yapı tamamlandıktan sonra vereceği yapı kullanma izin belgesinin bir örneğini, 60 gün içinde ilgili Kadastro Müdürlüğüne göndermesi gerekecek. Böylece süreç başlatılmış olacak. Taslakta, "yapı tamamlandıktan sonra kat irtifakının, cins değişikliği ve kat mülkiyetine çevrilmesi, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve yasada belirtilen belgelere dayalı, talebe bağlı olmaksızın re'sen yapılacağı veya yaptırılacağı" belirtildi. Mevcut yasada 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçişi zorunlu kılan ve para cezası içeren geçici madde de şu şekilde değiştirildi: "Bu kanun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya ilgili idarenin Tapu ve Kadastro birimlerine göndermesi üzerine cins değişikliği ve kat mülkiyeti re'sen yapılır."


Kat irtifakı için bin liralık ceza ödenmeyecek

Hükümet, 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlerin bin lira para cezası ödemesini önlemek için hazırladığı yasa tasarısını Meclis'e gönderdi. Vatandaşı bin lira cezadan kurtaran tasarı, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemlerini de kolaylaştırıyor. Yaklaşık bir yıl önce Meclis'te kabul edilen Kat Mülkiyeti Kanunu'na eklenen geçici 1'inci maddeyle, yasa yürürlüğe girdikten sonraki bir yıl içinde kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyen vatandaşlara bin lira cezası verilmesini öngörüldü. Ancak sürenin dolmasına kısa süre kalınca belediyeler, tapu sicil müdürlükleri ve kadastro müdürlüklerinde oluşan yoğunluğun, bu yerlerde görülmekte olan kamu hizmetinin önemli ölçüde aksatması, tüm vatandaşların işlemlerinin tamamlanması olasılığı ortaya çıktı. Hükümet bu gelişmeler üzerine yeni bir düzenleme yapma kararı aldı. Meclis'e sevk edilen yasa tasarısı kapsamında kat irtifakından kat mülkiyetine geçişe ilişkin süre zorunluluğu ile para cezası kaldırılıyor. Vatandaş böylece büyük bir yükten kurtuluyor. (Yenişafak)


Mevcut binalarda kat mülkiyetine geçiş şartı kalkıyor

Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğunu öngören uygulama değiştiriliyor.Kat mülkiyeti ancak yeni binalar için zorunlu olacak.Bu çerçeve de kasım ayı sonuna kadar kat mülkiyetine geçmeyenler uygulanacak 1000 liralık para cezası kaldırılacak

Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu öngören uygulama değiştiriliyor.Bu çerçevede kasım ayı sonunda kadar kat mülkiyetine geçmeyenlere uygulanacak 1000 liralık para cezası kaldırılıyor.Yeni yapılacak binalarda ise kat mülkiyeti sürecinin re'sen işlemesi ve bu noktada zorunlu kılınması planlanıyor.

İşlemlerin re'sen yürütülmesiyle ayrıca kırtasiyeciliğin ve bürokrasinin azaltılması,vatandaşların yükünün hafiflemesi,tapu sicilinin ve planlarının güncel tutulması ile mali kayıpların önüne geçilmesi amaçlanıyor.Bir binanın yapımı için esas oluşturan kat irtifakı i'binanın ütüne kat yapma hakkını'içeriyor.Kat mülkiyeti ise,inşaatı tamalanmış ve yapı kullanma izin belgesi alınmış binalar için tesis ediliyor.Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirebilmek için iskan almak(yapı kullanma izin belgesi),kadastro müdürlüğünce cins tashihi değişiklik beyannamesi,Zorunlu Deprem SigortasıiHarçlar Kanunu'na göre vergi ilişiği olmadığına dair belge gibi bir takım koşulları sağlanmış olmak gerekiyor.

Kanun Değişitirliyor

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda 2007 yılında yapılan değişiklikle kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve yapı tamamlanıp ,yapı kullanma belgesi alınmış ana gayrımenkullerde,iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunluluğu getirilmişti.Gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerinin her birine,1000 lira para cezası verilmesi de hükme bağlanmıştı.Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yeni yapılacak değişiklikle bu uygulamadan vazgeçiliyor.
Yasa Taslağının gerekçesinde,uygulamadan neden vazgeçilmek istendiği şu şekilde açıklandı:

Tapular Güncellenecek

' Düzenlemeler,tapu sicilinin güncel tutulmasını sağlamak ve bir kısım mali kayıpların giderilmesi amacıyla yapılmış ise de kanunun amacının ve getirdiği düzenlemelerin kamuoyunda yeterince anlaşılamamış olması da etkili olmuştur.
Öte yandan kanununda belirtilen yükümlülükleriyapmak istemesine rağmen,tüm kat maliklerine ulaşamayan vatandaşlarımızın süresi içinde kat mülkiyetine geçememeleri nedeniyle idari para cezasına muhatap olma ihtimalinin varlığı ve bu durumun vatandaş arasında önmeli ölçüde panik ve huzursuzluğa yol açması gibi nedenlerle idari para cezası uygulamasından vazgeçilmesi öngörülmektedir'

Radikal


Geri Dön