30 / 04 / 2024

DASK: Tesellimiz kaybın büyük olmaması!

DASK: Tesellimiz kaybın büyük olmaması!

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Yazıcı, merkez üssü Kütahya 'nın Simav ilçesi olan Ege, Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde de hissedilen 5.9 büyüklüğündeki deprem sebebiyle yaptığı açıklamada bölge halkına geçmiş olsun dileklerini sundu



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı,   “Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah 'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Hastanede tedavi gören vatandaşlarımızın da bir an önce iyileşmelerini temenni ediyoruz. Bu büyüklükteki bir depremde can kaybı ve hasar oluşmasına üzüldük, ancak bunların sınırlı düzeyde kalması tek tesellimiz. Bu depremleri hayatlarımızı kaybetmeden, evlerimizde önemli bir hasar olmadan atlatmamız gerekir. Diğer taraftan Kütahya ilindeki konutların sadece yüzde 14 'ünün deprem sigortasının olması fevkalade düşündürücüdür. Bu hadise sigortalılık oranının tüm illerimizde artırılması için ortak çabanın gerekli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. ”

Depremde zarar gören zorunlu deprem sigortalı tüm konutların hasar tespit ve ödemelerini DASK olarak en kısa zamanda gerçekleştireceklerini belirten Yazıcı sözlerini şöyle tamamladı:

“Depremden etkilenen Kütahyalı vatandaşlarımızın hasar ödemelerini en kısa zamanda almaları için çalışacağız. Evleri depremden hasar gören ve zorunlu deprem sigortası poliçesi bulunan vatandaşlarımızın, 0212 368 08 00 numaralı DASK çağrı Merkezi 'ne ya da DASK adına poliçeyi düzenleyen sigorta şirketi veya acentesine başvuru yapmasını bekliyoruz. Hasar tespit işlemlerinin ardından en kısa süre içinde hasar ödemelerimizi tamamlamayı hedefliyoruz. ”

Kütahya 'da zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 125 bin konuttan 18 bininin poliçesi bulunuyor. Kütahya, yüzde 14 sigortalılık oranıyla Türkiye genelinde 55. sırada geliyor.

DASK ve zorunlu deprem sigortası nedir

Zorunlu deprem sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu deprem sigortası, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında zorunlu deprem sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kar amacı gütmüyor.

Zorunlu deprem sigortası, Türkiye 'deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15.700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri zorunlu deprem sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor. Zorunlu deprem sigortası uygulamasındaki gelişmeler yurtdışında da oldukça yüksek bir ilgiyle takip ediliyor ve kurum, benzer riske maruz ülkeler tarafından örnek alınıyor.

Ayrıntılı bilgi için www.dask.gov.tr


Geri Dön