Genel

DASK ücreti nasıl hesaplanır? DASK kaç yılda bir yapılır? DASK en fazla ne kadar öder?

DASK, zorunlu deprem sigortası olarak bilinmektedir. DASK’ın amacı, sahibi olduğunuz binada deprem yüzünden oluşacak maddi hasarları güvence altına almaktır. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler ile birlikte DASK sorularında bir artış meydana geldi. İşte vatandaşların DASK hakkında sorduğu birtaAncak her iki durumda da yaptırılan sigorta poliçesi ev sahibi adına düzenlenir ve poliçede ev sahibi “sigortalı” olarak yer alır

KİRACI DASK YAPTIRMAK ZORUNDA MI?

Zorunlu Deprem Sigortası yani kısaca DASK'ı, ev sahibi ya da kiracı yaptırabilir. Ancak her iki durumda da yaptırılan sigorta poliçesi ev sahibi adına düzenlenir ve poliçede ev sahibi “sigortalı” olarak yer alır. DASK yaptırma masrafı, kişinin ev sahibi olma halinde ev sahibinindir.

Peki “DASK ücreti nasıl hesaplanır? DASK kaç yılda bir yapılır? DASK en fazla ne kadar öder?” İşte bu soruların merak edilen yanıtları…

DASK ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

DASK primi, teminat tutarı yani tarife fiyatı formülü ile hesaplanmaktadır. Teminat tutarının hesaplanması da “yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyeti, dairenin brüt metrekaresi formülü ile yapılır.

DASK KAÇ YILDA BİR YAPILIR?

Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıldır. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden önce yenilenmesi gerekmektedir.

DASK EN FAZLA NE KADAR ÖDER?

DASK’ın sigorta uzmanları, zorunlu deprem sigortası olan konutlara gider ve hasarlar tespitinde bulunur. Binalardaki ortak alanlar da sigorta kapsamındadır.

Zorunlu deprem sigortasının tazminatı hesaplanırken zararın gerçekleştiği yer ve tarihte binanın tekrardan inşa edilmesinin maliyetine bakılır. Bunun için de her sene tespit edilen birim metrekare maliyeti ve konutun metrekaresine göre belirlenen tutar hesaplanır. 2023 yılı için belirlenen birim metrekare maliyeti 3.016 TL olmaktadır. DASK, sigorta tazminatını belirlerken binanın arsa değerini dikkate alınmıyor. Ödenecek tazminat, hiçbir zaman poliçede tanımlanmış sigorta bedelinden fazla olmamaktadır. Konut tamamen yıkılır ise poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödenir.

Bununla birlikte DASK’ın sigorta tazminatı için belirlediği bir azami tutar da bulunmaktadır. Buna göre 25 Kasım 2022 itibarı ile DASK’ın verdiği en yüksek tazminat miktarı 640 bin TL olur.