30 / 04 / 2024

DASK Yönetim Kurulu Başkanı depremin yıldönümünde Van'da!

DASK Yönetim Kurulu Başkanı depremin yıldönümünde Van'da!

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı Van depreminin yıldönümünde şehri ziyaret etti. Yazıcı, DASK’ın depremin ardından yürüttüğü faaliyetler ve hasar gören zorunlu deprem sigortalı konutlara yapılan ödemeler hakkında bilgi verdi...



Van’da depremden önce zorunlu deprem sigortalı konut sayısının 7 bin 300, sigortalılık oranının yüzde 9 olduğunu belirten Yazıcı şunları ifade etti: 


“DASK olarak depremden sonra bölgede zorunlu deprem sigortası poliçe üretimini durdurmadık. Dolayısıyla 23 Ekim’deki depremde konutu zarar görmeyen ev sahipleri sigorta yaptırabildiler. Bu sigortanın faydasını da 9 Kasım’da meydana gelen ikinci depremde gördüler. Kurumumuz iki depremin ardından zorunlu deprem sigortası bulunan konutların hasar incelemesini koşulların elverdiği ölçüde hızla yaparak 6 bin 512 konut için toplamda 112 milyon TL ödeme yaptı. DASK’ın kuruluşundan beri bir depremde yaptığı en büyük hasar ödemesi Van için oldu.”


Büyük depremlerin sigortalı konut artışında önemli rol oynadığını da vurgulayan Yazıcı, “Son birkaç yıl zorunlu deprem sigortası her yıl ortalama yüzde 9’a yakın bir büyüme gösteriyordu. Geçen yıl Van’da yaşanan deprem nedeniyle 2011’de bu artış yaklaşık yüzde 12,5 oldu. Bu artışın yüzde 5’i Van depreminden sonra gerçekleşti. En büyük oransal artış da doğu illerimizde meydana geldi.” dedi.


Sigortalı konutlara hasar ödemelerinin hızlı ve etkin bir biçimde yapılmasının DASK’a güveni artırdığını ve Van halkının sigortaya yaklaşımını olumlu yönde etkilediğini de sözlerine ekleyen Yazıcı, ildeki sigortalılık oranının yüzde 9’dan yüzde 21’e yükseldiğini söyledi. 


Yeni yasayla sigorta yaptıran konutlar iki ayda geçen yıla göre yüzde 77 arttı


18 Ağustos’ta yürürlüğe giren Afet Sigortaları Yasası’yla birlikte elektrik ve su abonelik işlemlerinde zorunlu deprem sigortası poliçesi aranmaya başlandığını hatırlatan Yazıcı şöyle konuştu:


“Yasayla birlikte zorunlu deprem sigortasında ciddi bir büyüme yakaladık. Sigortalı konut sayısı Türkiye genelinde 4,4 milyona yükseldi. Yeni kontrol uygulamasının başlamasından sonra zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı iki ayda geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 77 arttı. 2012 yılının toplamındaki büyüme ise geçen yıla kıyasla yüzde 23 oldu. Bu artışın önümüzdeki dönemde hız kaybetmeden devam etmesini bekliyoruz.”


Hedef 2014’te 6, 5 yıl içinde de 10 milyon zorunlu deprem sigortalı konut


DASK’ın zorunlu deprem sigortalı konut sayısıyla ilgili hedefine de değinen Yazıcı sözlerini şöyle tamamladı:


“Deprem ve sigorta bilincini artırmak için hayata geçirdiğimiz projeler, büyük depremlerin ardından başarıyla yürüttüğümüz hasar operasyonlarının yarattığı güven ve Afet Sigortaları Kanunu’yla getirilen yeni kontrol uygulamaları, sigortalı konut sayısının artışına önemli katkı sağladı. Yakalanan bu ivmeyi koruyarak sigortalı konut sayısının 2014’e kadar 6 milyona, 5 yıl içinde de 10 milyona yükselmesini hedefliyoruz” dedi. 


Türkiye’de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 16,4 milyon konuttan 4,4 milyonunun, yani yüzde 27’sinin poliçesi bulunuyor. Bir yıl önce bu oran yaklaşık yüzde 22 seviyesinde bulunuyordu. 


Geri Dön