DASK'a 173 milyon lira ödeme yapıldı!
Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) verilerine göre; Türkiye’deki konutların yüzde 44’ünde Zorunlu Deprem Sigortası bulunuyor.
Doğal Afet Sigortalar Kurumu verilerini inceleyen ve açıklamalarda bulunan DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, Türkiye'nin Zorunlu Deprem Sigortası açısından yeterli seviyede olmadığını belirtti.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, DASK’ın kurulduğu günden itibaren 22 bin 151 dosya için yaklaşık 173 milyon lira ödeme yapıldığına dikkati çekerek, “Türkiye’de Zorunlu Deprem sigortası açısından yeterli seviyede değiliz. Hedefimiz Türkiye’deki tüm konutların depreme karşı sigortalanması” dedi. DASK’ın olası bir İstanbul depremi durumunda muhtemel yükümlülükleri ile ilgili olarak yeterli kaynağı olduğunu belirten Kayacı, kurumun tek bir deprem için 15 milyar liralık ödeme gücü bulunduğunu söyledi.
DASK, depremden kaynaklı hasarlarda, tazminat tutarını zorunlu evrakların tamamlanması durumunda en geç 30 gün içerisinde ödüyor.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NEDİR?
Zorunlu Deprem Sigortası, 1999 depremi sonrasında 2000 yılında Afet Sigortaları Kanunu olarak Meclis’ten geçti. 18 Mayıs 2012'de Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu'nun 'Yükümlülüklerin Saptanması ve Sigortanın Kontrolü' başlıklı 11. maddesinin 3'ncü fıkrasında "elektrik ve su abonelik işlemlerinde artık zorunlu deprem sigortası aranacak." bilgisi yer aldı. Zorunlu Deprem Sigortası; devlet sınırları içerisinde kalmış olan mülklere yönelik bir sigorta biçimi olarak tanımlanabilir.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI KAPSAMI DIŞINDA TUTULAN MESKENLER HANGİLERİDİR?
- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar,
- Köy yerleşim alanlarında yapılan binalar,
- Tamamı ticari ve sinai amaçlar için kullanılan binalar (iş hanı, iş merkezi, idari hizmet binaları, eğitim merkezi binaları vs.),
- İnşaatı henüz tamamlanmamış binalar,
- 27 Aralık 1999 tarihinden sonra mesken olarak inşa edilmiş olan ancak ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı bulunmayan bağımsız bölümler ve binalar,
- Tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tabi olmayan arazi ve arsaların -hazine arazileri vb.- üzerine inşa edilmiş binalar.
- Mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar
Habertürk