28 / 04 / 2024

DASK'tan son dakika açıklaması! Ödenilen paralar geri alınacak!

DASK'tan son dakika açıklaması! Ödenilen paralar geri alınacak!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından deprem bölgesinde hasar durumu değişen ve güçlendirilerek yıkılmasının önüne geçilecek olan binaların, tapuda, elektrik ve su idaresindeki işlemlerinin yapılabilmesi için DASK kayıtlarına tekrar alınması gerektiği kaydedildi.



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Koordinatörü Erdal Turgut, yaptığı son dakika açıklamasında, Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerden sonra ağır hasarlı raporu verilen fakat daha sonra hasar durumu değişen konutlara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Açıklamasında yapılan son tespitlerde eskisine göre hasarın artması halinde aradaki fark tazminatını hemen ödediklerini kaydeden Turgut, bunun tam tersi durumların da görülebildiğini dile getirdi.

Erdal Turgut yaptığı açıklamada deprem bölgesindeki hak sahiplerine bir ev için destek verildiğini dile getirerek, şunları söyledi: "O bölgede birden çok dairesi olan vatandaşlarımız var. Onlar hak kaybı olacağı için konutlarını güçlendirerek yaşatma yolunu tercih edebileceklerini kaydettiler. AFAD tarafından yayınlanan genelgeye göre orta hasarlı olan evler ağır hasarlı gibi işlem görecek fakat bu konutlarını güçlendirmek isteyenlere de izin verilecek. Konutunu güçlendirmiş olan vatandaşlar burada yaşamaya devam edebilecek."

Turgut ayrıca açıklamasında deprem bölgesindeki hasar durumu değişikliklerinin farklı nedenlerle fakat çoğunlukla vatandaşların itiraz ve talepleri doğrultusunda gerçekleştiğini dile getirerek, şunları söyledi: "Söz konusu bu değişiklikler farklı nedenlerle çoğunlukla vatandaşların itiraz ve talepleri doğrultusunda gerçekleşiyor. Söz konusu bu itirazların en önemli nedenlerinden bir tanesi de tam hasar tespiti yapılarak yıkılmasına karar verilmiş olan bina sahiplerinin, binalarını güçlendirerek yıkımının önüne geçme arzusu. Böyle bir durumda, tam hasar olarak tespit yapıldığı için DASK tarafından vatandaşlara tam hasar ödemesi yapılan bu tür konutların hukuki hükmü kalmamış olmaktadır."

DASK tan son dakika açıklaması! Ödenilen paralar geri alınacak!

KONUTLAR YENİDEN DASK KAYITLARINA GİRİYOR


Erdal Turgut açıklamasında 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden sonra çok hızlı hareket ederek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "yıkılacak ya da yıkılmış" dediği binaların tazminatını ödediklerini dile getirdi.

Açıklamasında ağır hasarlı tazminat ödenen ancak hasarı ortaya dönmüş konutların sahiplerinin aradaki tazminat farkını iade etmesi gerektiğine de değinen Turgut, şöyle konuştu: "Çünkü o konut bizim nazarımızda tam hasar ödendikten sonra artık bizim üretim listemizden çıkıyor, kara listeye giriyor tabir yerindeyse. Başka bir deyişle de artık DASK yapılamaz hale gelmekte. Bu nedenle güçlendirilerek yeniden yaşatılması sağlanacak konutların tapuda, elektrik ve su idaresindeki işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için DASK kayıtlarına yeniden alınması gerekiyor. Sonuç olarak, yapıların son hasar tespitine göre evvelce yapılan hasar ödemesinden fazla olan kısmın iadesi söz konusu olmaktadır. Yıkılması gerektiği bildirilen fakat son genelge veya yapılan itirazlar sonucunda orta hasarlıya çevrilen ve güçlendirilerek yoluna devam edebilecek yapılar için ödediğimiz tazminatın fazla bölümünün iade sürecini başlatıyoruz. Aradaki farkın iade edilerek ve güçlendirildikten sonra artık konut kara listeden çıkarılacak ve normal şekilde değerlendirilebilecek. "

Ekrem Turgut, "Orada zaten tespit değişikliği oluyor. Biz ağır hasarlıya göre ödeme yapmışız, tam ödemişiz ama Bakanlığa yapılan itirazlar sonucu bu orta hasarlıya çevrilmiş ve artık yıkılmasından vazgeçilmiş olan yapılarda bahsediyorum. Bu nedenle bu artık bizim nazarımızda da orta hasarlı bina. Yüzde 50 tazminat ödenecek olan bir bina. Biz yüzde 100 ödemişsek aradaki farkı vatandaşlarımız bize iade ediyor." dedi.

 

Prof. Dr. Naci Görür'den son dakika Malatya depremi açıklaması: Stres ile yüklenmiş olabileceğini söylemiştik!

ATEM Başkanı Hakan Akçam'dan tapu açıklaması: Tapu işlemleri daha kolay yapılabilir!

Asgari ücrette oran değişti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan refah payı talimatı geldi!


Geri Dön