Dedemin üzerindeki gayrimenkulleri nasıl bulabilirim?
Dede üzerinden kalan gayrimenkuller bazen her durumda belirli olmayabilir. Bunun için torunların doğru bir araştırma yapması ve gayrimenkul tapularını çıkarması gerekir. Peki dedenizin üzerindeki gayrimenkulleri nasıl bulabilirsiniz? İşte bu konu ile ilgili önemli ayrıntılar...
DEDENİN ÜZERİNDEKİ GAYRİMENKULLERİ BULMA YÖNTEMLERİ
Dedenizin ismine özel olarak, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden Türkiye genelinde yer alan tapu dairelerine başvurarak arama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer dedenizin adına hala devredilmemiş bir mülk kayıtlı ise, bu bilgi anında bilgisayar ekranınızda görüntülenecektir. Dedenize ait olan mülkün yerini az buçuk tahmin ediyorsanız muhtarlığa gidebilirsiniz. Mülkün bulunduğu bölgedeki muhtarlığa başvurarak mülkünüzle ilgili bilgileri öğrenebilirsiniz.
Eğer dedenizin sahip olduğu taşınmaz, kadastro öncesindeki tapu kayıtlarına dayanıyorsa ve sonraki kadastro işlemleri sonucunda bu taşınmazın sahipliği dedeniz yerine başka bir kişiye veya Hazine'ye geçmişse, böyle bir durumda bu taşınmazı bulmak için standart arama yöntemleri yetersiz kalabilir.
Kadastro işlemi tamamlandıktan sonraki on yıl içerisinde herhangi bir itiraz veya dava açılmamışsa, dedenize ait olan taşınmazın tapusu geçersiz sayılır. Kadastro işlemi gerçekleştikten sonra, herhangi bir şekilde "haberimiz yoktu", "bunu yeni öğrendik" gibi beyanlar hukuken geçerli değildir. Eğer kadastro işleminden itibaren on yıl geçmemişse, taşınmazın tapu kaydının iptali ve yeniden tescili için dava açma hakkınız vardır. Taşınmazın tapu kaydında kadastro tescil tarihi belirtilir. Bu nedenle on yıl süreci, dikkate alınır.
Dedenizin mülkiyetine ait kadastro öncesinde düzenlenmiş bir tapu bulunur. Ancak yapılan kadastro işlemi sonucunda, bu alan hala herhangi bir kişinin adına kaydedilmemiş ve boş bırakılmış durumda, yani kadastro sürecinin dışında kalmıştır. Bu durumda, söz konusu araziyi dedenizin veya mirasçılarının adına kaydetmek için Kadastro Müdürlüğü'ne başvuru yapma imkanınız vardır.
KADASTRODAN ÖNCEKİ TAPULARA NE OLUR?
Kadastro, taşınmaz mülklerin sınırlarının ölçülüp, haritaya aktarılması ve mülk sahiplerinin belirlenmesi işlemini ifade eder. Bu süreç, yeni tapu kayıtlarının oluşturulmasını sağlar. Kadastro çalışmaları tamamlandıktan sonra belirli bir on yıl süresi geçtiğinde, önceden elde edilen tapu belgeleri artık geçerliliğini yitirir.
Üst hakkı nedir? Üst hakkı devredilir mi?
Konut fiyatları artınca arsa ve tarla satışları rekor kırdı!
Konuta ek vergi gelecek mi? Alım satımlar ekspertiz raporuna bağlanabilir!