28 / 04 / 2024

Konut fiyatları artınca arsa ve tarla satışları rekor kırdı!

Konut fiyatları artınca arsa ve tarla satışları rekor kırdı!

Konut fiyatlarının artmasıyla vatandaşlar rotayı arsa ve tarlaya çevirdi. Bu kapsamda konut dışı gayrimenkul satışları ocak-temmuz döneminde 942 bin 485 adetle rekor kırdı.



Türkiye genelinde ocak-temmuz döneminde 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul satışı gerçekleşti. Bu satışların 675 bin 327'si konut, 942 bin 485'i ise büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul oldu.

Konut dışı gayrimenkul satışları söz konusu dönemler baz alındığında 2022 yılında 912 bin 448, 2021'de 742 bin 583, 2020'de 608 bin 353, 2019'da ise 525 bin 740 adet olarak gerçekleşmişti.

Geçen senenin aynı dönemine göre toplam satışlarda yüzde 6,6 düşüş, konutta yüzde 17,7 iniş yaşanırken, konut dışı gayrimenkulde ise yüzde 3,3 yükseliş gerçekleşti.

Toplam satışlar içerisinde konut dışı gayrimenkulün payı ilk kez yüzde 58,3'e çıktı. Söz konusu oran son 10 senede yüzde 44,07 ile yüzde 54,07 arasında değişmişti.

Uzmanlar, son dönemde konut dışı gayrimenkul satışlarında kırılan rekora dair değerlendirmelerde bulundu.

 Konut fiyatları artınca arsa ve tarla satışları rekor kırdı!

KONUT FİYATLARININ YÜKSELMESİ, ARSA VE TARLAYA YÖNLENDİRDİ

MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'de ilk 7 ayda satışı yapılan toplam gayrimenkul sayısının 1,7 milyon adede yaklaştığını ifade ederek bunun yaklaşık yüzde 59'unu ticari, tarla, arsa ve arazi gibi konut dışı satışların oluşturduğunu kaydetti.

Bu oranın tarihi bir rekor olduğunu ifade eden Taş, 3-4 sene önce tam tersi bir tablo ile karşı karşıya olduklarını hatırlattı.

Rekorun nasıl geldiğini kademeli olarak anlatan Taş, konut fiyatlarındaki artış ve özellikle ikinci el konutta ulaşılabilirliğin azalması, kredi maliyetlerinin yüksekliği ile deprem ve Kovid-19 sonrası arsa ve tarlaya ilginin devam etmesi bu rekoru getirdi diye belirtti.

Konut dışında oluşan talebin özellikle büyükşehirlerde çeperlere doğru ve komşu şehirlere doğru olduğunu belirten Taş, İstanbul'da çeperlerde halen iyi fırsatlar olduğunu söyleyebileceğine dikkat çekerek, "Yatırımcıların konut dışında ortalama 1-2 milyon lira seviyesinde yatırım yaptıklarını gözlemliyoruz." açıklamasını yaptı.

 Konut fiyatları artınca arsa ve tarla satışları rekor kırdı!

ARSALARA TALEP DEVAM EDECEK

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de özellikle konut için yeterli birikimi bulunmayan yatırımcıların arsa ve tarlada daha çok prim beklentisiyle birikimlerini bu alana kaydırdığını belirtti.

Son dönemde bazı gayrimenkul şirketlerinin bu alandaki talebi görerek markalı konut satışına başladığını hatırlatan Özgün, "Biz de konut projelerimizin yanında arsa projelerimizi de ihmal etmedik" dedi.

Konuttaki artışlar ve faiz politikaları nedeniyle yatırımlar arsaya yöneldiği için bu alanda Antalya,Ankara ve Afyonkarahisar gibi illerde arsa projesi geliştirdiklerini ifade eden Özgün, "İmarlı, tapulu ve altyapısı hazır parseller sunduğumuz arsa projelerimizin yenileri için çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Özgün, arsaya dair yüksek talebin süreceğini düşündüklerini ifade ederek "Önümüzdeki süreçte kur korumalı mevduat, altın ve döviz gibi alanlardaki birikimlerin arsa ve tarlaya gözle görülür bir şekilde transfer edileceğini düşünüyoruz." diye kaydetti.

Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman da konut satışlarındaki düşüş eğiliminin devam ettiğini belirterek, buna etki eden yüksek fiyat ve düşük arz gibi konulardan bahsetti.

Büyükduman, konut dışı satışların çok büyük bölümünü arsa ve tarlaların oluşturduğunu söyledi. Bu alanda satışların artmaya devam ettiğine dikkat çeken Büyükduman, "Enflasyondan kaçan ancak konuta erişemeyenler arsa ve tarlaya koşuyor." şeklinde konuştu.

 Konut fiyatları artınca arsa ve tarla satışları rekor kırdı!

MAKET ÜZERİNDEN ARSA ALMAYIN UYARISI 

Son dönemde özellikle İstanbulluların en çok arsa ve tarla aldığı Trakya ve Silivri'de incelemelerde bulunan Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök de konuya dair değerlendirmeler yaparak, bazı uyarılarda bulundu.

Enflasyona karşı parasını korumak isteyen ve birikimiyle konut satın alamayan vatandaşlar ile deprem ve Kovid-19 sebebiyle İstanbul'dan hızlıca uzaklaşıp kalabilecek bir yer arayanların Silivri ve Trakya'yı tercih ettiğini kaydeden Altınkök, bu talebin bazı fırsatçıları da harekete geçirdiğini belirtti.

Bölgede hisseli arsa ve hisseli tarla satışlarının yoğun bir şekilde sürdüğünü dile getiren Altınkök, özellikle küçük yatırımcıların arazi hisselendirme işi yapanların kapısını çaldığını ifade etti.

Altınkök, hisseli tarla satışlarında, bölgenin kısa sürede imara açılacağı ve üzerinde konut yapılabileceği gibi vaatler verildiğini kaydederek,

Hatta göstermelik maket projeler de üretildiğini ifade eden Altınkök, "Böylece imar durumu olmayan yerlerde imar verilecek diye yapılan satışlarla yatırımcı mağdur edilebiliyor" dedi.

Arsa veya tarla alacak kimselerin o bölgedeki belediyelere mutlaka başvurmaları ve imar durumunu sormaları gerektiğini ifade eden Altınkök, "Ayrıca her hisseli arsaya prefabrik veya bungalov koyamıyorsunuz. Bu konuda da iyi araştırma yapılmalı" diye uyardı.

Aksi takdirde mağdur olunabileceğine vurgu yapan Altınkök, "Yatırımcılar bölgeyi bilmeyen, süslü sunumlarla ve maketlerle müşterileri cezbetmek isteyen satıcılara dikkat etmeli. Maketten arsa ve tarla almamalı. Bir arsa veya tarlayı alacak kişi mutlaka o bölgenin belediyesinde gerekli araştırmaları yapmalı." diye ifade etti.

Son dakika: Peşe peşe deprem! 2 dakika arayla 2 deprem oldu! 

Memurlardan yüzde 70 zam talebi! Memur-Sen bir bir açıkladı: Enflasyon farkı geçmişe dönük alacağımızdır!

Çiftçi Towers için 10 milyar liralık satış buluşması! 437 konut ile dükkan satılıyor! İşte o tarih...


Geri Dön