27 / 04 / 2024

Konut alamayan arsa ve tarla almaya başladı! Yatırımcılar bu bölgeden kapış kapış arazi alıyor! Hemen bakın!

Konut alamayan arsa ve tarla almaya başladı! Yatırımcılar bu bölgeden kapış kapış arazi alıyor! Hemen bakın!

Yılın ilk yarısında konut satışları yüzde 22 gerilerken, arsa ve tarla satışları ise arttı. İstanbul Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, ofis, dükkân, arsa ve tarladan oluşan konut dışı gayrimenkul satışı 800 bin adede yaklaştı.



Arsa ve tarlaya pandemi sonrası artan ilgi, konut fiyatlarının yükselmesiyle hız kesmeden devam ediyor. Fahiş fiyat artışları nedeniyle ev alamayanlar arsa ve tarlaya yöneldi. Yılın ilk 6 aylık bölümünde konut satışları yüzde 22 oranında azalarak 565 bin 779 olarak gerçekleşti. Buna karşı arsa ve tarla satışları ise yükselişe geçti. İstanbul Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, konut dışı gayrimenkul satışı ise 800 bin adede yaklaştı. Bu rakamın büyük çoğunluğunu arsa ve tarla satışları oluşturdu.

TRAKYA BÖLGESİNDE ARSAYA BÜYÜK İLGİ VAR

Son dönemde Trakya Bölgesi’nin değer kazanmasında en önemli faktörlerden birisi en son yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi oldu. Bu konunun altını çizen Tügem üyesi, gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, “Deprem riski taşımadığının açıklanması ile insanlar göç dalgası oluşturdu ve yatırımlarını Trakya’ya yaparak bu bölgenin değerlenmesine neden oldular” ifadesini kullandı. Kırklareli’ne yoğun bir talep olduğunu belirten Altınay, “Düz ve geniş arazi yapısına sahip bir şehir olan Kırklareli’nde şehre ve yerleşime uzak bölgelerde bile imarlı arsa bulmak artık mümkün olmuyor. Ancak oldukça fazla seçenek var. Bölgeye arsa ve tarla yatırımı yapmak mantıklı görünüyor” şeklnde konuştu.

 Konut alamayan arsa ve tarla almaya başladı! Yatırımcılar bu bölgeden kapış kapış arazi alıyor! Hemen bakın!

TRAKYA YABANCI FİRMALARIN GÖZDESİ OLDU

Türkiye’de konut kiralarının yanı sıra iş yeri ve fabrika kiralarında da ciddi oranda artışlar yaşandı. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusya’da fabrikası olan firmaların Türkiye’yi tercih etmeye başladığını belirten Altınay “Bizzat ben kiraya fabrika verdim. Yurt dışında üretim yapan sanayiciler ürünlerinde Made in Türkiye yazmasını ve ülkemizin lojistik alt yapısından faydalanmanın daha avantajlı olduğu görüşünde.  Lübnan’da fabrikası olan bir müşterim oradaki ekonomik kriz nedeniyle fabrikasını kapatıp Türkiye’ye yatırım yapmak istiyor. Yatırım yapanlar önce kiralık fabrika ile başlayıp daha sonra vatandaşlık alarak fabrika satın alımına yöneliyorlar” şeklinde konuştu.

KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 57,45 AMA

TÜİK tarafından açıklanan iki aylık ortalamalara göre Temmuz ayı kira artış oranı %57,45 olarak belirlendi. Ancak konutlarda yüzde 25 sınırı olduğu için bu oran sadece iş yerleri için geçerli. Gülcan Altınay, ev sahiplerinin kira artış oranının enflasyonun altında kalmasından dolayı bir çoğunun evlerini satmayı düşündüğünü ifade etti.

 


 

 


 

 


Geri Dön