27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyanname örneği 2021!

Değer artış kazancı beyanname örneği 2021!

Değer artış kazancı ödeyenler, gayrimenkulünü beş sene içinde elden çıkaranlar oluyor. Vergi mükelleflerinin vergi ödemesi için ilk olarak beyanname vermeleri gerekiyor. İşte değer artış kazancı beyanname örneği 2021...



Değer artış kazancı beyanname örneği 2021!

Gelir Vergisi Kanunu’ndaki gelir unsurlarından biri olan diğer kazanç ve iratlar; belirli kaynaklara bağlanması mümkün olmayan, belirli dönemlerde (periyodik olarak) meydana gelmeyen, devamlı değil arızi olan ve çoğu zaman bir teşebbüs sonucu olmaksızın, kişilerin bazı mal varlıklarında kendiliğinden meydana gelen kazanç ve iratlardır.

Değer artış kazancı beyanname örneği 2021!

Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 80 inci maddesine göre aşağıda sayılan mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançları olarak vergilendiriliyor.

- 2 yıldan fazla süredir yatırımcısında olan hisse senetleri hariç tutulmak üzere, menkul kıymetler ve sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından doğan kazançlar;

- Telif haklarının telif sahibi ve mirasçıları dışındaki kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar;

- Ortaklık hakları veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar;

Faaliyeti durdurulan bir işletmenin elden çıkarılmasından doğan kazançlar;

- 70. madde, 1. fıkra 1-2-4-7. bentlerinde belirtilen mal ve hakların kazanılmasından itibaren 5 yıllık süre içerisinde satılmaları durumunda doğan kazançlar olarak karşımıza çıkıyor. 

Değer artış kazancı beyanname örneği 2021!

Değer artış kazancı beyanname örneği 2021

Değer artış kazancı vergisinin elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. 

Beyanname verildikten sonra üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Değer artış kazancı ödeyenler, gayrimenkulünü beş sene içinde elden çıkaranlar oluyor.

Değer artış kazancı beyanname örneği 2021!

Değer artış kazancı beyanname örneği!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön