27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 1 hafta!

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 1 hafta!

Değer artış kazancı, taşınmaz malların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde doğuyor. Vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 1 hafta bulunuyor...



Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 1 hafta!

Değer artış kazancı, taşınmaz malların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde doğuyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince bu vergi elde edilen kazanç için 2 eşit taksit halinde ödeniyor.


Taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendirilecektir. 


Eğer elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.


Vergide bazı indirimler yapılabiliyor. Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler şu şekilde;

*Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

*Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Yapılan hesaplamalara göre istisnayı aşan gelirler için Mart ve Temmuz aylarında ödeme yapılıyor. Buna göre, değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 1 hafta bulunuyor.



Değer artış kazancı nasıl beyan edilir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön