Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 5 gün!
Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 5 gün bulunuyor...
Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 5 gün!
Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.
Bu vergi, taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için ödeniyor.
Buna karşın, beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.
Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannameler vergi dairesine 31 Mart'a kadar veriliyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisinin ilk taksiti de Mart ayında ödeniyor. Buna göre, değer artış kazancı ödemeleri için son 5 gün bulunuyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında ödeniyor.
Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.
Vergide bazı indirimler yapılabiliyor. Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler şu şekilde;
*Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,
*Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.
Gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com