27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi son ödeme günü bugün!

Değer artış kazancı vergisi son ödeme günü bugün!

Değer artış kazancı vergisi için beyanname ve ilk taksit ödemeleri 2015 yılında 2 Nisan'da son buluyor. Buna göre, Değer artış kazancı vergisi son ödeme günü bugün olup, mesai bitimine kadar tüm mükelleflerin vergi borcunu ödemiş olması gerekiyor...



Değer artış kazancı vergisi son ödeme günü bugün!

Taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında, değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Bu vergi Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malın elden çıkarılması halinde doğuyor.


Taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödenen değer artış kazancı vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Vergi dairesine beyanname verilmesinin ardından 2 eşit taksit halinde vergi ödenebiliyor.


Taşınmaza 5 seneden fazla sahip olup da satış yapanlar, değer artış kazancı vergisinden muaf oluyor. Değer artışında vergilendirilen kazanç safi kazanç olup; bu kazanç elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi ile bulunuyor:


Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancın indirilecek giderler;


- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,

- Ödenen vergi ve harçlar.


Vergi için beyanname ve ilk taksit ödemeleri 2015 yılında 2 Nisan'da yapılıyor. Buna göre, Değer artış kazancı vergisi son ödeme günü bugün olup, mesai bitimine kadar tüm mükelleflerin vergi borcunu ödemiş olması gerekiyor.


Vergi ödemeleri vergi dairesinden yapılıyor. Değer artış vergisi 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor. 


Değer artış kazancı pişmanlık dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön