02 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi taksitleri 2014!

Değer artış kazancı vergisi taksitleri 2014!

Bir bedel karşılığı edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından elde edilen kazançlar vergilendiriliyor. İşte değer artış kazancı vergisi taksitleri 2014 yılı...



Değer artış kazancı vergisi taksitleri 2014!

Taşınmaz malların elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Ancak bu vergiyi herkes ödemiyor. Vergi ödemesinin yapılabilmesi için bazı nedenler gerekiyor.


Gayrimenkul alım-satımı sırasında vergilendirme ile ilgili hak ve ödevlerin değerlendirilmesi açısından öncelikle dikkat edilmesi gereken husus gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği olarak ifade ediliyor.


Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.

 

Buna göre aşağıda belirtilen mal ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancıdır; 

 

-Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve 

teferruatı, 

-Voli mahalleri ve dalyanlar, 

-Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

-Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor. 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor. Peki, değer artış kazancı vergisi kaç taksitte ödenir?


Değer artış kazancı vergisi taksitleri..

Beyanname, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan edilip, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödenecektir. 


Gelir vergisi hesaplaması nasıl yapılır?



Geri Dön