27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Tapu satışı sırasında doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Vergi iki taksitte ödenebiliyor. Peki, değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?



Değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Tapu satışı sırasında doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Değer artış kazancı vergisi, iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallar ve haklardan elde edilen kazanç için ödeniyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. 


Elde edilen iradın istisna haddini aşması halinde yıllık beyanname veriliyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup, 2014 yılı için istisna bedeli 2015 yılında açıklanacak.


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, 2 eşit taksitte ödeniyor. Peki, değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?


Değer artış kazancı vergisi 1. taksiti; Mart

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti; Temmuz aylarında ödeniyor.


Değer artışında safi kazanç nasıl tespit edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön