27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir?

Değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir?

Gayrimenkulünü elden çıkaran mal sahipleri belli koşullarda vergilendiriliyor. Geçtiğimiz sene gayrimenkulünü satanlar bu yıl vergi ödeyebilir. Peki, değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir?



Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılması vergi konusunu oluşturabiliyor. Değer artış kazancı vergisini taşınmazını satan herkes ödemiyor. Kanunun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için vergi ödemesi yapılıyor. 

Buna göre taşınmaz malını 5 sene içerisinde elden çıkaran kimseler bir sonraki sene içerisinde değer artış kazancı vergisi ödemek ile mükellef oluyor.

Değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir?

Elden çıkarma; kanunda belirtilen mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade ediyor. 

Dolayısı ile 5 yıl içinde satın aldığı taşınmazı 2021'de satan kimseler 2022 yılı değer artış kazancı vergisi mükellefi oluyor. Peki, değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir?


Geri Dön