29 / 04 / 2024

2015 yılı değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

2015 yılı değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Değer artış kazancı vergisi kapsamında, iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen kazancın vergisi için beyanname veriliyor. Peki, 2015 yılı değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir?



2015 yılı değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Değer artış kazancı vergisi kapsamında, iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen kazancın vergisi ödeniyor. Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır. İstisna haddini aşan tutarda gelir

elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilecektir.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup; 2014 yılı için istisna bedeli ise 2015 yılında açıklanacak.


Açıklanan safi değere göre, elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, 2015 yılı değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir?


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenecektir.


Gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabilmektedir.


Miras kalan tapunun satışında gelir vergisi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön