02 / 05 / 2024

Değer artış vergisi ödemeleri!

Değer artış vergisi ödemeleri!

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. Peki, değer artış vergisi ödemeleri nasıl yapılır? İşte yanıtı..



Değer artış vergisi ödemeleri!

Bedelli olarak edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor.


Aşağıda belirtilen mal ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancına tabi tutuluyor; 

 

- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal 

yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve 

teferruatı, 

- Voli mahalleri ve dalyanlar, 

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 


Yukarıdaki taşınmaz mal ve hakların elden çıkarılması halinde, elde edilen kazancın belirlenen istisna bedelinden yüksek olması halinde değer artış vergisi ödeniyor.


Söz konusu istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. Buna göre gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor.


Değer artış vergisi ödeme zamanı..

2013 yılına ait kazancı istisna bedelinden yüksek olanlar, bu sene Mart ayında beyanname vererek, verginin ilk taksitini ödedi. İki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancının ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenecek.


Arsa karşılığında alınan gayrimenkuller değer artış vergisine tabi tutulur mu?



Geri Dön