Değer artış vergisinden muafiyet!
Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı satın aldıkları gayrimenkullerin beş yıl içinde elden çıkarılması halinde elde edilmiş kazançtan alınan vergiye değer artış vergisi deniyor. İşte, değer artış vergisinden muafiyet!
Değer artış vergisinden muafiyet!
Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı satın aldıkları gayrimenkullerin, tapuya tescil edildiği tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde elde edilmiş kazançtan alınan vergiye değer artış vergisi deniyor.
Gayrimenkul alım satımını, kısa vadede yatırım enstrümanı olarak gören kişileri hedefleyen gelir vergisi olarak biliniyor. Fakat gayrimenkul alım satım işini meslek gibi sürekli yapanlardan ticari kazanç olarak vergi alınıyor.
Değer artış vergisinin alınacağı satış işleminde elde edilen kazanca safi değer artışı deniyor. Safi değer artışının hesaplanabilmesi için mal ve hakların maliyet bedeli ve ödenen vergi ve harçlar, satış bedelinden çıkarılıyor. Ekstra masraflar yapılmış ise bunlar da göz önünde tutuluyor. Toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) kullanılan endekslemelerde, 01.01.2007 tarihinden sonra üretici fiyat endeksi(ÜFE) dikkate alınıyor. Peki, Değer artış vergisi hangi durumlarda ödenmez?
Değer artış vergisinden muafiyet!
Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde vergilendirme ile ilgili dikkat edilmesi gereken durumlar söz konusu oluyor. 01.01.2007 tarihinden önce edinilmiş olan gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde farklı olarak dört yıllık süre esas alınıyor.
Beş yıldan fazla süre elde tutulduktan sonra satılan gayrimenkullerin değer artışından doğan kazançlardan değer artış vergisi alınmıyor. Aynı zamanda bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen, karşılıksız (ivazsız) bir intikal söz konusu olan gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlardan gelir artış vergisi alınmıyor. Sadece veraset ve intikal vergisi alınıyor.
Değer artış vergisi hesaplaması nasıl yapılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com