Değerler İnşası Kongresi 5-6 Kasım'da!
Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu 2015 yılı çalışmaları kapsamında Medeniyet İnşası-Türkiye Vizyonu Uluslararası Kongresi ‘Referans Değerler, Kurumlar ve Kişiler’ temasıyla 5-6 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.
Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi’nin üçüncü aşaması olan Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu 2015 yılı çalışmaları kapsamında Medeniyet İnşası-Türkiye Vizyonu Uluslararası Kongresi ‘Referans Değerler, Kurumlar ve Kişiler’ temasıyla 5-6 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM)’ın sekiz yıldır sürdürdüğü Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi; ‘Makro Temalar’ ve ‘Stratejik Lokomotif Sektörler’ sürecinin ardından ‘Değerler İnşası’ kapsamındaki Medeniyet İnşası-Türkiye Vizyonu çalışmaları ile devam ediyor. Proje kapsamında ‘Referans Değerler, Kurumlar, Kişiler’ temalı Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu Uluslararası Kongresi 5-6 Kasım 2015 tarihlerinde Vatan Caddesi Dosso Dossi Hotel’de gerçekleşecek.
Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu Uluslararası Kongresi’nin açılış konuşmalarını TBMM Eski Başkanı Bülent Arınç, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve TASAM Başkanı Süleyman Şensoy yapacak.
T.C. Başbakanlık Baş Müşaviri ve Medeniyetler İttifakı Ulusal Eş Güdüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın ‘Anahtar Konuşması’ ile başlayacak kongre oturumlarında başkanlıkları Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurettin Öztürk, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ramazan Biçer, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu, TASAM Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Murat Bilhan, Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Ulvi Türkbağ, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nden Doç. Dr. Metin Boşnak yapacak.
Başkan Şensoy “üretim ve tüketim standartlarının değerlerle yeniden inşası mümkün”
Kongre’nin Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM)’ın sekiz yıldır sürdürdüğü Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi; ‘Makro’ süreç ve ‘Stratejik Lokomotif Sektörler’ sürecinin ardından ‘Değerler İnşası’ kapsamındaki Medeniyet İnşası-Türkiye Vizyonu çalışmalarının devamı olduğunu söyleyen Başkan Şensoy yapılan çalışmalarla Türkiye ile dünyanın geleceğine dair yeni bir medeniyet perspektifine stratejik katkı sağlanmasının öngörüldüğünü söyledi. Açıklamasında toplumun bütün kurumlarının, özellikle de düşünce kuruluşlarının mevcut zemin ile gelecek arasında bağlantı kurulması için vizyon geliştirmeleri gerektiğini dile getirerek üretim ve tüketim standartlarının değerlerle yeniden inşasının mümkün olduğunu söyleyen TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, “Türkiye’nin kültürel anlamda Doğu’nun kadim hikmeti ile Batı’nın rasyonel düşünce geleneğini, kuzeyin ekonomik üretkenliği ile güneyin küresel adalet arayışını birlikte içselleştirerek tarih sahnesine taşıma kabiliyetine sahip nadir ülkeler arasında özel bir yeri vardır. Bu konum medeniyet bağlamında Türkiye’nin büyük bir açılımın öncüsü olmasını sağlayabilir. Bu dinamik dönüşüm sürecini doğru anlamak, yorumlamak ve yönlendirebilmek için farklı yöntemler ve stratejiler geliştirilmesi gerekmektedir” dedi.
Referans değerler, referans kurumlar ve referans kişiler konuşulacak
Altmışın üzerinde tebliğin yapılacağı Kongre’nin ‘Referans Değerler’ oturumlarına Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Milay Köktürk, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Prof. Dr. Engin Beksaç, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Süleyman Dönmez, Türkiye Ekonomik ve Kültürel Dayanışma Vakfı ve Medeniyet Öncüleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Hikmet Akgül, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Nurettin Öztürk, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Cafer Şen, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Felsefe ve Hukuk Enstitüsü’nden Doç. Dr. Faik Elekberov, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Osman Nuri Küçük, Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Çevik, Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Nergis Biray, Trakya Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Ayhan Aytaç, Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler, İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve KADEM (Kadın ve Demokrasi Derneği) Kurucu Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sevinç Tunalı, Bingöl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kasım Tatlıoğlu, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Musa Kâzım Gülçür, Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Âdem Palabıyık ve Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel konuşmacı olarak katılacaklar.
‘Referans Kurumlar’ oturumlarına Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Taşğın, Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Özköse, Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü’nden Prof. Dr. Enver Aydoğan, Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Karagül, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Abdullah Özkan, Tobb-Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Avrasya Çalışmaları Merkezi’nden Yrd. Doç. Dr. İhsan Çomak, Namık Kemal Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hamit Aktürk, Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kâzım Ceylan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden İsmail Öz, Esder Genel Başkanı Mahmut Çelikus, İmkânder Genel Başkanı Murat Özer, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru, Mimar Semih Akşeker ve Türkçe Konuşan Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzarslan konuşmacı olarak katılacaklar.
‘Referans Kişiler’ oturumlarının konuşmacıları ise şunlar; Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yaşar Sarı, Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet İnan, Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Ali Gülpınar, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Burhan Baltacı, Dumlupınar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Güneş, Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Temizkan, Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Haşim Şahin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ekrem Ayan, Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin Seyhan, Dr. Süleyman Güngör, Gümüşhane Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Med. Hüseyin Budak.
‘Ahilik ve Ahi Evran’ üretim tüketim ve sosyal sorumluluk iş modeli proje çalıştayı
Kongrenin ilk günü yapılacak oturumlara paralel olarak B Salonu’nda TASAM ESDER işbirliği ile gerçekleştirilecek “Ahilik ve Ahi Evran” Üretim Tüketim ve Sosyal Sorumluluk İş Modeli Proje’sinin ‘Hazırlık Çalıştayı’ yapılacak. Çalıştay’ın moderatörlüğünü Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Karagül yürütecek. Çalıştay’a Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü’nden Prof. Dr. Enver Aydoğan, Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Özköse, OSTİM Teknik Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arif Ersoy, OSTİM Teknoloji Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Doç. Dr. Şennur Özdemir, Dumlupınar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Güneş, Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kâzım Ceylan, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tümay Mercan, AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, İŞKUR Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Dr. Sevim Can, Milli Gazete Köşe Yazarı İbrahim Veli, MİSSDER (Müstakil İş Sanayici ve Sanatçı Kadınlar Derneği Başkanı Fadime Toğaç Arslan, ÇASGEM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanı İsmail Akbıyık, İSTESOB İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Arslan, Emin Evim Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, İSTBAKO İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin katılacak.
‘Tasavvuf hayatının kurumsal yönetişimi; Meclis-i Meşayih Örneği’ özel oturumu
Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu Uluslararası Kongresi’nin ikinci günü son oturumunda özel proje olarak yürütülen ‘Tasavvuf Hayatının Kurumsal Yönetişimi; Meclis-i Meşayih Örneği’ oturumu gerçekleştirilecek.
Bu oturumun başkanlığını M.Ü. Öğretim Üyesi, İKÖPAB (İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği) Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç yapacak. Konuşmacılar ise şu isimlerden oluşuyor; Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hür Mahmut Yücer, Araştırmacı Yazar Müfid Yüksel, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. İlhami Yurdakul, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Muharrem Varol, İstanbul Müftülüğü İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Dr. Ayhan IŞIK, Sakarya Üniversitesi’nden Meclis-i Meşayih Projesi Editörü Yrd. Doç. Dr. Ali Vasfi Kurt.