Vergi

Değerli konut vergisi açıklandı: 12 milyon 800 bin TL'den yüksek değerli eviniz varsa şimdi kontrol edin!

Değerli konut vergisi, emlak vergisinden farklı olarak vergi değeri belli bir tutarın üzerinde olan konutların vergilendirilmesini amaçlıyor. Peki değerli konut vergisini kimler öder? Şartları neler? İşte evi olanların bilmesi gereken o detaylar...

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından belirlenen değeri ya da emlak vergisi değeri 5 milyon TL'yi aşan konutların maliklerinden veya intifa hakkı sahiplerinden alınması öngörüldü. Bu vergi değerli konut vergisi olarak biliniyor. 

Ekonomimcom köşe yazarı Bumin Doğrusöz, bugünkü köşesinde Değerli konutlar vergisinin 2024 uygulamasını kaleme aldı. 

Bumin Doğrusöz, "Kanunun çeşitli haksızlıklar barındırdığı, Anayasaya aykırı düzenlemeler ihtiva ettiği yasama organı tarafından da kabul edilerek, 7221 sayılı Kanunla verginin beyan ve tahsili 2021 senesine bırakıldı, verginin konu ve matrahına ilişkin düzeltme ile birlikte istisna ve muafiyetleri yeniden düzenlendi" ifadelerini kullandı.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİNDE SINIR KAÇ TL? 

Değerli konut vergisinin konusuna bu sene girecek konutların, 2023'te değeri 9 milyon 967 bin TL'yi aşan konutlar olacağının altını çizen Bumin Doğrusöz, "Burada sözü geçen değer, emlâk vergisine esas olan değerdir. Konut kapsamına önce tapuda konut ya da mesken olarak gözüken gayrimenkuller de giriyor. Gelir idaresi, “fiili kullanımına da bakılacaktır” dediğinden, tapuda konut olarak gözükmemekle beraber fiilen konut şeklinde kullanılan işyeri niteliğindeki taşınmazlar da verginin konusunda yer alıyor" bilgilerini verdi.

Doğrusöz, konutun 2024 değerinin de önem taşıdığının altını çizdi ve 2024 emlâk vergisi değeri 12 milyon 800 bin TL'yi geçmiyorsa verginin söz konusu olmayacağını belirtti. 

Söz konusu verginin düzenlenmesinde gariplik olduğunu dile getiren Doğrusöz, "Emlâk Vergisi Kanununun, vergi değerinin kanunda yazılı tutarı aşan meskenler için takip eden yıldan itibaren mükellefiyetin başlamasını öngörmesi dolayısıyla bu senenin mükellefleri geçen yılki değere göre tespit edilmektedir (md. 45). Fakat, vergilendirme bu sene ki tarifeye göre yapılacaktır" dedi. 

Kısacası, 2023 emlâk vergisi değeri 9 milyon 967 bin lirayı geçen konutlardan 2024 yılı emlâk vergisi değeri 12 milyon 880 bin lirayı aşan konutlar için bu yıl değerli konut vergisi ödenecek.  

DEĞERLİ KONUT VERGİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bumin Doğrusöz, bir mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanların da hisseleri oranda bu verginin mükellefi olduğuna dikkat çekti. 

Konuya ilişkin "Paylı mükellefiyette, her bir paydaş kendisi ayrı beyanname verecektir. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar. Bu nedenle elbirliği mülkiyetine konu gayrimenkullerin her biri için ayrı beyanname verilecektir" açıklamasında bulunan Doğrusöz, elbirliği ya da paylı mülkiyette, taşınmazın vergi konusuna girip girmediğinin belirlenmesinde, maliklerin payına düşen kısma değil, konutun tümünün değerinin esas alınacağını söyledi.

Konutun emlak vergisinin değerinin tespit edilmesinde belediye kayıtları dikkate alınacağından, konutunun değeri belirtilen rakamları aştığı için beyanname verecek herkesin belediyeden, konutun 2023 ve 2024 değerini gösteren bir belge almaları gerekli. 

Birden çok değerli konutu olanlarda, değerli konut vergisi toplam değer üzerinden değil her bir konut için ayrı ayrı uygulanıyor.  

Petrolde risk primi arttı! Benzin, motorin, LPG fiyatları kaç TL? Sürücüler hemen BP, PO, Opet 8 Şubat fiyatlarına bakın

Muhalefetten hükümete deprem konutu eleştirisi: 2024'e geldik ama 184 bin konut yok!

Schengen vize ücretlerine zam geliyor!