05 / 05 / 2024

Değerli konut vergisi için pişmanlıktan yararlanılabilir mi?

Değerli konut vergisi için pişmanlıktan yararlanılabilir mi?

Pişmanlık uygulamasından faydalanılabilecek vergiler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, internet sitesinde bulunan “Vergilerde Pişmanlıkla Beyan Uygulaması Rehberi”nde açıklandı. Peki değerli konut vergisi için pişmanlıktan yararlanılabilir mi? İşte ayrıntılar...



Bu gelişmenina ardından  Prof. Dr. Murat Batı'nın, yazarı olduğu T24 sitesinde, bunu eleştiren bir yazı yazdığını belirten Bumin Doğrusöz, Batı'nın konuya ilişkin "Emlak Vergisi Kanunu bina vergisi, arazi vergisi ve değerli konut vergisini kapsayan bir kanundur. Yani emlak vergisi kavramı bina, arazi ve değerli konut vergisini kapsayan üst bir kavramdır. Bu nedenle değerli konut vergisi, VUK m.371'de geçen "emlak vergisi ile ilgili" ibaresi kapsamında değerlendirilmelidir" açıklamasını yaptığını dile getirdi. 

Murat Batı, konuyla ilgili yazısında, VUK m.371'de yer alan ‘Bu madde hükümleri, emlak vergisi ile ilgili olarak uygulanmaz’ hükmü uyarınca emlak vergisi ile ilgili pişmanlık hükümlerinin uygulanamayacağının net olarak emredildiğinin altını çizdi. Batı, "Madde hükmünde ‘emlak vergisi ile ilgili’ ibaresinden kasıt emlâk üzerinden alınan vergiler anlaşılmalıdır" ifadelerini kullanarak bu sebeple DKV'nin, VUK 371 çerçevesinde yorumlanamayacağının altını çizdi. 

Değerli konut vergisi için pişmanlıktan yararlanılabilir mi? 

Murat Batı'nın VUK 371’de yer alan “Emlâk vergisi ile ilgili” ibaresini emlâk üzerinden alınan tüm vergileri kapsar şekilde yorumlamasını, DKV’nin Emlâk Vergisi Kanunu (EVK) içerisinde yer alması ve Kanunun adının düzenlediği tüm vergileri kapsar anlamda bir üst kavram olmasına dayandırdığını aktaran Bumin Doğrusöz, E. Danıştay Başsavcısı Sayın Turgut Candan’ın da bu görüşe destek verdiğini vurguladı.

Bunun yanı sıra YMM Abdullah Tolu'nun bu görüşe katılmadığına, idari yorumun yerinde olduğuna dikkat çektiğini aktardı.  

"DKV’nin EVK içerisinde düzenlendiği tartışmasız. EVK, dört kısımdan oluşmaktadır. Kısım başlıklarına göre; birinci kısım bina vergisini, ikinci kısım arazi vergisini, üçüncü kısım ise ilk iki kısma ilişkin müşterek hükümleri düzenlemektedir" ifadelerini kullanan Bumin Doğrusöz, bu üçüncü kısımın iki bölümden oluştuğunu, ikinci bölümün 'Son Hükümler' başlığında olduğunu dile getirdi. 

Doğrusöz, bu son hükümlerden sonra gelecek şekilde kanuna 7194 sayılı Kanunla, “Değerli Konutlar Vergisi” başlıklı 4. kısmın eklendiğini aktaran Bumin Doğrusöz, "Dolayısıyla 4. Kısımda yer alan DKV, bina, arsa ve araziler üzerinden alınan emlâk vergisinin son hükümlerine bile tâbi değildir" diye konuştu.

Değerli konut vergisi için pişmanlıktan yararlanılabilir mi? 

Değerli konut vergisinin, ne binalardan ne arsalardan ne de arazilerden alındığını vurgulayan Doğrusöz, "Sadece değere bağlı olarak bazı konutlardan alınmaktadır. Vergilerin konusu dahi farklıdır. Öte yandan bina, arsa ve araziler üzerinden alınan emlâk vergisinin bir belediye vergisi olmasına karşılık, DKV genel bütçe kapsamında bir merkezi idare vergisidir" şeklinde konuştu ve DKV'nin kendine özgü olduğunu söyledi. 

"DKV, sadece bir kısım emlakla ilgili olması dolayısıyla, bağımsız bir kanun yerine bu kanuna eklenerek düzenlenmiştir" diyen Doğrusöz,  DKV’nin EVK içerisinde düzenlenmiş olmasının, onun beyana dayalı bağımsız bir vergi olmadığı anlamına gelmediğine vurgu yaptı. 

"VUK md. 371, “Bu madde hükümleri, emlâk vergisi ile ilgili olarak uygulanmaz" demektedir. Dikkat edilirse Kanun, “emlâk üzerinden alınan vergiler” dememektedir" açıklamasını yapan Bumin Doğrusöz, asıl sorunun “DKV ayrı bir kanunla düzenlenseydi, pişmanlık düzenlemesi kapsamında olmayacak mıydı?” olduğunu, yanıtının da 'Evet' olduğunu dile getirdi. 

Konuyla ilgili olarak, "VUK’un 371. maddesi son olarak 5728 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. DKV ise sonraki Kanundur ve 7194 sayılı Kanunla, pişmanlık düzenlemesinden 11 yıl sonra ihdas olunmuştur. Yasa koyucu VUK 371’de “Bu madde hükümleri, emlâk vergisi ile ilgili olarak uygulanmaz" dendiği sırada DKV’nin düşüncesi dahi yoktur" diyerek, DKV'nin beyana tabi olması sebebiyle pişmanlık kapsamında yer aldığını belirtti.

Değerli konut vergisi için pişmanlıktan yararlanılabilir mi? 

Pişmanlık düzenlemesinden 11 yıl sonra ihdas edilen bir verginin, beyana dayalı olmasına karşın, sırf düzenlendiği Kanunun adına bakarak, 371. maddeden yararlanamayacağını düşünmenin mümkün olmadığını dile getiren Doğrusöz, burada ölçütün beyana tabi olup olmama olduğuna dikkat çekti. 

Doğrusöz, yazısını "Köşemin sınırları itibariyle yazabildiğim sebeplerle, DKV mükelleflerinin pişmanlık hükümlerinden yararlanabileceği inancındayım ve bence GİB’in rehber yorumu doğru ve yerindedir" ifadelerini kullanarak sonlandırdı. 

10 ayda 2,7 milyonu aşkın gayrimenkul satıldı: Tapu harcı geliri şaşırttı! 

En düşük memur maaşı kaç lira olacak? Memura yeni yıl zammında deprem! Tek tek hesap yapıldı! Hemen bakın!

12 ay boyunca düzenli 1.250 TL alabilirsiniz! TC sonu 0,2,4,6,8 olanlar e-Devlet'ten başvurun PTT'den alın! 

Geri Dön